Molens Leidschendam-Voorburg zichtbaar tijdens lokale Molendag

21 June 2024, 15:25 uur
Lokaal
mainImage
Marian Turkesteen

Leidschendam-Voorburg telt vijf windmolens. Dat zijn er meer dan in de omliggende gemeentes. Dit eeuwenoude culturele erfgoed staat op zaterdag 6 juli in de spotlights tijdens de Molendag Leidschendam-Voorburg.

Die molens zijn poldermolen De Vlieger in Voorburg, houtzaagmolen De Salamander in Leidschendam en de drie molens, die samen een molendriegang vormen, in Stompwijk. De Vlieger en De Salamander zijn tijdens deze Molendag van 11.00 tot 16.30 uur geopend. De toegang is gratis.

In De Salamander is te zien hoe een stam in planken wordt gezaagd. Bezoekers worden rondgeleid, kinderen kunnen aan de slag met de figuurzaag, creatief spelen met Waldorf-materiaal en houten blokken, knutselen met papier, lijm en zaagsel en kleurplaten maken. Ook is er een fotopuzzeltocht.

In poldermolen De Vlieger worden tijdens de rondleiding onder andere werkende modellen van verschillende typen molens getoond. Bij deze molen staat tijdens de Molendag een kraampje van de imker van de kinderboerderij, waar kinderen gratis kleine kaarsjes van bijenwas kunnen rollen. Ook verkoopt de imker verschillende producten van de bij, zoals zeep, handcrème en snoepjes.

Omdat ze worden bewoond, kunnen de molens van Stompwijk helaas niet worden bezocht. Maar alleen al het uitzicht op de molendriegang in het groene weidegebied maakt een bezoek aan Stompwijk de moeite waard.

Meer informatie over de molens in Leidschendam en Voorburg is te vinden op www.molendevlieger.nl en www.molendesalamander.nl