MKB-voorzitter Benedikte Zijlstra over de corona-crisis

7 May 2021, 07:16 uur
Lokaal
mainImage
PR
Benedikte Zijlstra.

Benedikte Zijlstra is voorzitter van het MKB Leidschendam- Voorburg. Dagelijks is zij in gesprek met haar leden. In deze gesprekken hoort zij natuurlijk de meest schrijnende en verdrietige verhalen van ondernemers hoe zij de corona-crisis doorkomen. In een exclusief interview met Voorburg Dagblad deelt Benedikte Zijlstra haar ervaringen.

Hoe gaat het met ondernemend Leidschendam- Voorburg?
“Veel sectoren hebben het echt enorm zwaar. Het is voor deze ondernemers een ware overlevingsstrijd geworden. Ik heb enorm veel respect voor het doorzettingsvermogen en het positivisme van deze ondernemers. Maar het is wel duidelijk dat deze corona-crisis niet te lang meer moet voortduren, want anders houden ze dit simpelweg niet vol. Het is daarom van belang dat we met z’n allen lokaal (blijven) winkelen. Niet alleen nu, maar ook na deze corona-crisis hebben ondernemers alle klandizie keihard nodig". 

Wat is je gevoel nu bij de lokale economie?
“Mijn gevoel is tweeledig. De (zakelijke) dienstverlening loopt goed door. Denk bijvoorbeeld aan de makelaarskantoren en de hypotheekshops. De Vastgoedsector heeft geen klagen. De rente is historisch laag, waardoor er goedkoop kan worden geleend. Als je (nog) een inkomen geniet, dan kun je tenslotte blijven financieren. Maar als ik kijk naar andere sectoren in 'ons' Leidschendam- Voorburg. Zoals de Retail, detailhandel, horeca en de sportscholen, waaronder ook de dansscholen en yogastudio’s, dan maak ik mij oprecht grote zorgen. Deze ondernemers hebben het enorm zwaar, de druk is intens en de onmacht wordt steeds groter”.

Wat heb je voor deze ondernemers als MKB Leidschendam-Voorburg kunnen doen?
“Een luisterend oor en verbindingen leggen naar mogelijkheden is een eerste stap en wordt ook gewaardeerd. Maar we zijn ook in gesprek gegaan met de gemeente om te onderzoeken waar de gemeente een (ondernemend) steentje bij kon dragen. Er zijn hier en daar concrete stappen ondernomen qua lastenverlichtingen en het creëren van mogelijkheden. Gelukkig weten onze leden ons goed te vinden. Ook voor de zelfstandigen zonder personeel maken wij ons hard. Het lidmaatschap voor de Zzp'er is slechts € 25,- per jaar. Eigenlijk geen reden om geen lid te worden van onze mooie ondernemersclub. Graag doe ik een beroep aan ondernemers die nog geen lid zijn: kom ons versterken en zorg er samen met ons voor dat onze ‘vuist’ steeds groter wordt”. 

Iedereen is Covid behoorlijk zat. Ook in jouw netwerk?
“Dat is nog zacht uitgedrukt. Dan heb ik het niet alleen over de gezondheidsperikelen, maar ook in ieders zakelijke- en privé situatie.
De uitkeringen die ondernemers kunnen krijgen is slechts een ‘doekje voor het bloeden’. Deze bedragen zijn absoluut niet toereikend. Daar komt bij dat sommige uitkeringen flink omlaag gaan. Kortom, als voorzitter van het MKB in Leidschendam- Voorburg huilt mijn hart”.

Is er perspectief voor de noodlijdende ondernemers?
“Er moet in het leven altijd perspectief zijn. Zonder perfectief geen toekomst. Dat geldt overigens ook als de zaken naar wens verlopen. Het is een van mijn levensmotto's. Een ander levensmotto is dat je ervoor moet waken niet te snel in de stress of emotie te geraken. Met stress en emotie los je zaken niet (vakkundig) op. Houd je hoofd koel en zorg voor een uitvoerbaar plan met in ogenschouw houdend de nut & noodzaak.

"Heeft het nut om je druk te maken? Met andere woorden: ligt het in je mogelijkheid om het te veranderen? Als het antwoord 'ja' is, maak je dan zeker druk. Als het antwoord 'nee' is, maak je dan pas druk als het noodzakelijk is, dat is vroeg genoeg. Gemakkelijker gezegd dan gedaan misschien maar bij mij werkt het wel zo". 

"Waar ik mij soms aan stoor zijn mensen die roepen: ach, je bent toch ondernemer, dan weet je dat er risico’s zijn. Dan word ik dus echt heel boos. Er zijn nu eenmaal zaken (en daar is Covid er ook een van) waar niet tegen te vechten valt. Het is letterlijk een orkaan die je op je af ziet komen. Ondernemers gaan ercaan onderdoor. En wat een veerkracht bij deze ondernemers. Ik ben er echt enorm trots op dat ik voorzitter mag zijn van ondernemend Leidschendam-Voorburg. De initiatieven die zij elke keer weer ontplooien zijn geweldig, wat een creativiteit en flexibiliteit”.

Er zijn enkele duizenden Zzp'ers in Leidschendam- Voorburg actief. Ook een groot aantal van hen heeft het momenteel bijzonder moeilijk. Hoe kijk je hiernaar?
“We hebben in de gemeente meer Zzp'ers dan je in eerste instantie zou vermoeden met weer hele andere behoeften dan ondernemers met personeel in loondienst. Daarom hebben wij er ook voor gekozen om een aparte MKB-groep voor Zzp'ers op te richten met alle voordelen van dien”.

Er is in Leidschendam-Voorburg behoefte aan bedrijfsverzamelgebouwen?
“Jazeker, en die zijn er ook al, maar de meeste bedrijvenverzamelgebouwen in onze gemeente zijn slechts van tijdelijke aard. In Overgoo in Leidschendam en in de Herenstraat in Voorburg is dat bijvoorbeeld het geval. We willen deze ondernemers natuurlijk niet kwijtraken aan Den Haag of Rijswijk als deze bedrijvenverzamelgebouwen sluiten. In ons overleg met de gemeente hebben we aangegeven om al die Zzp'ers ‘in huis’ te houden. Laten we hier samen een concreet beleid op maken. Gelukkig is dit thans ‘as we speak’ in wording”.

De gemeente Leidschendam-Voorburg moet keuzes maken?
“Wees vooral duidelijk. Wil de Gemeente er zijn voor de kleinere ondernemers of gaat de Gemeente toch meer voor de grotere concerns als de Westfield Mall of the Netherlands? Is Leidschendam- Voorburg een gemeente waar een Zzp'er zicht thuis voelt? Als MKB hebben we dit heel recent laten onderzoeken binnen het Platform Onderwijs, Economie en Arbeidsmarkt. Een conclusie hieruit is onder andere dat er een grote behoefte is aan een permanente huisvesting voor Zzp'ers. Deze ondernemer is zelfs bereid om hier een marktconforme huurprijs voor te betalen”.  
 
Er is voor de Zzp'ers een (huisvesting)plan bedacht?
“Dat is de bedoeling! We hebben een aantal hele geschikte panden en locaties op het oog. De lobby is gaande. We zijn aan het onderzoeken of op deze locaties mogelijkheden zijn voor een permanent bedrijfsverzamelgebouw. We zijn niet alleen een mooie groene woongemeente maar ook een gemeente waar uitstekend gewerkt kan worden. De gemeentelijke slogan moet dan ook zijn dat Leidschendam-Voorburg een mooie groene woon-/ werkgemeente is! En moet blijven!". 

Je hebt een boodschap voor de gemeente?
“Een belangrijke boodschap (en motie van aanbevelingen) is ‘ons’ MKB-verkiezingsmanifest. Hierin beschrijven we de ‘onze’ economische visie & ambities met een diversiteit aan suggesties en perspectieven voor Leidschendam-Voorburg. Deze overhandigen we vooraf aan alle betrokken (politieke) partijen. Daaruit vloeit een zeer actieve lobby. Voor de verkiezingen laten we op deze wijze zien waar we voor staan en wat onze economische en strategische visie is. Een belangrijke boodschap aan politiek Leidschendam- Voorburg. Goed onderbouwd met oog voor detail en een visie voor onze stad. We laten hiermee vooraf zien wat onze boodschap is. Iedereen die hier suggesties voor heeft, kan zich melden. Ons manifest heeft invloed. Dit is ‘het’ moment om hier verder op door te gaan. Input is van harte welkom”.
 

 


Door: Bart Bakker