mainImage

Ministers Hugo de Jonge en Conny Helder bezoeken Nieuw-Benedictus

De ministers Conny Helder en Hugo de Jonge met de bewoonster
25 november 2022, 03:40 uur
Lokaal

De ministers Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) en Conny Helder (Langdurige zorg) presenteerden woensdag hun nieuwe programma Wonen en zorg voor ouderen in de ontmoetingsruimte van het Rijswijkse seniorencomplex Nieuw-Benedictus. Daarna bezochten zij de woning van mevrouw Lange.

“Het creëren van leefomgevingen die uitnodigen tot ontmoeten is een belangrijk onderdeel van ons programma. Precies dat zie je in Nieuw-Benedictus in optima forma terug”, aldus Hugo de Jonge.

Rijswijk Wonen leverde het seniorencomplex Nieuw-Benedictus in 2021 op. Het bestaat uit 98 sociale huurappartementen voor ouderen en een ontmoetingsruimte. Een groepje buren organiseert er koffieochtenden en andere activiteiten.

Meer dan een dak
“Wonen is meer dan een dak boven je hoofd”, zegt Rijswijk Wonen directeur Rob van den Broeke. “Zeker voor ouderen is het van groot belang om elkaar laagdrempelig te kunnen ontmoeten en zo nodig te ondersteunen.” Minister Conny Helder vult aan: “Op zo’n manier kunnen wonen als je ouder wordt, dat is precies wat we iedereen toewensen.”

Doorstroming
Nieuw-Benedictus speelt daarnaast een mooie rol in de zo noodzakelijke doorstroming op de woningmarkt. Hugo de Jonge: “Ouderen die verhuizen laten vaak een eengezinswoning achter. Daar kan een jong gezin in. Dat gezin maakt weer woonruimte vrij voor een starter. Daarom moet een derde van de 900.000 nieuwe woningen die we gaan bouwen, geschikt zijn voor ouderen. Dat is voor iedereen van meerwaarde.”

Koploper
Rijswijk Wonen is daar volop mee bezig. Bijvoorbeeld met de Koploper in RijswijkBuiten. In dit complex, dat begin 2023 wordt opgeleverd, is een derde van de woningen bestemd voor senioren, een derde voor mensen met een licht verstandelijke beperking en een derde voor reguliere woningzoekers. Op de begane grond komt een grote ontmoetingsruimte, waar ook de rest van de wijk welkom is.

 


Foto: Bart Versteeg/ PR Rijswijk Wonen