De rechter moet een actie met boterzuur van Extinction Rebellion (XR) verbieden, vindt de eigenaar van winkelcentrum Mall of the Netherlands in Leidschendam. Donderdagmiddag dient daarom een kort geding bij de rechtbank in Den Haag. XR is het oneens en zegt dat de aangekondigde actie een 1 aprilgrap was.
Boterzuur is een zure, stinkende stof die onder meer hoofdpijn of misselijkheid kan veroorzaken. Ook heeft de stof bij een eerdere actie van XR in Naaldwijk tot paniek geleid, en mensen raakten onwel. De advocaat van de eigenaar van Mall of the Netherlands benadrukte bij de rechtbank de "zorgplicht om de gezondheid en veiligheid van haar bezoekers en werknemers" te willen waarborgen. "Demonstreren mag, chemische stoffen verspreiden niet", aldus de advocaat.
De raadsvrouw van de actievoerders zei tijdens de zaak dat XR nooit naar Mall of the Netherlands wilde gaan. De aankondiging van de actie met boterzuur was op 1 april aan 29 gemeenten gestuurd, XR wilde alleen naar Rotterdam gaan. In de aankondiging voor de actie van zaterdag 12 april spelde elke eerste letter van een zin samen de woorden: "Dit is een 1 aprilgrap."
Omdat het nooit het plan was om naar Mall of the Netherlands te gaan, vond XR daarom dat het bezwaar in het kort geding moest worden afgewezen. "Het heeft geen spoedeisend belang." En eigenlijk vond XR dat de rechter het bezwaar niet-ontvankelijk moest verklaren. "De burgemeester gaat hierover, niet Mall of the Netherlands."
De burgemeester van Leidschendam-Voorburg heeft donderdag laten weten het verspreiden van boterzuur bij de demonstratie te verbieden. Ook hebben de demonstranten een plek toegewezen gekregen op de parkeerplaats voor de manifestatie.
Ook na overleg kwamen de twee partijen er niet uit. De advocaat van het winkelcentrum wilde dat XR meewerkte om de "geest weer in de fles" te krijgen. XR heeft inmiddels op Instagram geplaatst dat de actie om een 1 aprilgrap ging. Ook zegt de actievoerder dit aan de gemeenten te laten weten. Het is nog niet duidelijk of het protest in Rotterdam doorgaat zaterdag. De rechter oordeelt vrijdag om 12.00 uur over deze kwestie.