Mall of the Netherlands in Leidschendam doelwit Extinction Rebellion

15 January 2025, 09:21 uur
Lokaal
mainImage
ANP

Op maandag maakten vier activisten van Guerrilla Fashion gebruik van hun burgerrecht op inspraak tijdens een vergadering in het Stadhuis van Zoetermeer.  Ze wezen de aanwezigen op de gevaren voor de volksgezondheid die fast fashion met zich meebrengt.

Motie
Het viertal reageert hiermee op een motie van VVD-fractievoorzitter Lisette Sandifort-Meijer, die op 11 november 2024 is aangenomen, waarmee het stadsbestuur opgedragen wordt om zogenaamde publiekstrekkers als Zara naar het Stadshart te halen, waar steeds meer panden leegstaan en dat tegenvallende bezoekersaantallen trekt. In de motie wordt gesproken van een win-win-situatie voor zowel de gemeente als de lokale ondernemers, maar Guerrilla Fashion weerspreekt dat.

Het klopt niet
Antje, een geboren en getogen Zoetermeerder, spreekt als eerste: “Ik ga ervanuit dat de gemeenteraadsleden op de hoogte zijn van het feit dat de mode industrie een van de grootste vervuilers is ter wereld. Zij zijn verantwoordelijk voor meer CO2-uitstoot dan de lucht- en zeevaart samen. Daarnaast hebben fastfashionzaken ook nog mensenrechtenschending op hun geweten.”


Na haar spreekt Jose, die verhaalt over hoe fastfashionketens als Zara overal ter wereld mensen uitbuiten – ook in winkels in Nederland: “Winkelmedewerkers worden doelbewust onregelmatig ingeroosterd door het bedrijf, om vakbondvorming te voorkomen.”
Olax vervolgt, na een uitleg over de gevolgen die de zeespiegelstijging voor de stad zal hebben: “Dat een partij die deel is van de gemeenteraad het stadsbestuur zonder enige weerstand kan oproepen om de stad Zoetermeer naar de verdoemenis te helpen, noem ik weerzinwekkend.” Commissielid Niels Voogd (PvdA) laat weten moeite te hebben met de toon, maar dat wordt door de voorzitter niet geduld.
Julianne van der Weide doet er nog een schepje bovenop, en sluit een fel betoog, waarin vooral de Zara ervan langs krijgt, af met: “De burgers van Zoetermeer worden door de gemeente in de steek gelaten, omdat fastfashionzaken, die met hun glimmende rommel onze levens bedreigen, belangrijker gevonden worden dan mensen met hart voor hun stad. We noemen het het Stadshart, maar het klopt niet.”

Bang voor vastplakken
De commissieleden lijken deze felheid niet gewend, maar luisteren aandachtig. Sommigen horen de woorden ‘fast fashion’ voor het eerst, maar de woorden ‘Extinction Rebellion’ herkennen ze allemaal. De burgerbeweging die het vorige weekend nog massaal op de A12 in Den Haag zat, is nauw verbonden met Guerrilla Fashion, en de komst van de vier sprekers ging daardoor met de fantasieën van de leden aan de haal. Ze zullen zich toch niet vastplakken?, werd er van tevoren gespeculeerd.
Olax laat weten: “Als er een goede reden is om iets te blokkeren, zullen we dat zeker doen, maar de Guerrilla Fashion-campagne is gebouwd op publieksvriendelijkheid. Daarbovenop, vind ik persoonlijk, is disruptief demonstreren nooit de eerste stap, en voor Guerrilla Fashion is dit nu de eerste stap naar de Zoetermeerse overheid.”

Wat er na de eerste stap gebeurt, als die Zara er daadwerkelijk komt, laat de groep nog niet weten. “Maar we gebruiken dezelfde principes en waarden als Extinction Rebellion, dus we zijn altijd vreedzaam. Je hoeft voor ons niet bang te zijn.”

Mall of the Netherlands
De eerstvolgende actie van Guerrilla Fashion zal in the Mall of the Netherlands in Leidschendam zijn, een winkelcentrum met dezelfde eigenaar als het grootste deel van het Zoetermeerse Stadshart: Unibail-Rodamco-Westfield. Op zondagmiddag 26 januari zal een groep demonstranten daar weer gratis kleding uitdelen, met de nodige toeters en bellen, en met een steuntje in de rug van raadslid Margot Kraneveldt (PvdA), die insinueerde dat de groep zélf zou kunnen gaan praten met Unibail-Rodamco-Westfield, in plaats van op de overheid te rekenen voor bescherming.