Libertaire Partij: "Help de Burn-out generatie!"

11 March 2021, 11:54 uur
Lokaal
mainImage

Om de harde concurrentie met andere landen en nieuw economieën aan te kunnen blijven gaan moeten we het kennisniveau in Nederland hoog houden. Onze economie en daarmee ons welzijn draait op kennis. Daarom zijn onze studenten de sleutel voor een succesvolle toekomst: MBO-, HBO- en Universitair geschoolde mensen zijn daarvoor super belangrijk. We hebben leraren, verpleegkundigen, architecten, artsen, ICT'ers, advocaten, monteurs en vele andere beroepen keihard nodig.

Al deze mensen, die er voor kiezen om verder te studeren kiezen daarmee echter min of meer gedwongen ook voor het opbouwen van een stevige studieschuld.

Onze overheid maakt deze jongvolwassen mensen namelijk afhankelijk van een ouderlijke bijdrage voor hun levensonderhoud. In de praktijk blijkt vaak dat ouders zo'n bijdrage helemaal niet kunnen, of willen, geven en dat studenten op eigen kracht de studie en onkosten moeten betalen.

Studeren is al een full-time bezigheid, maar om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien zijn studenten vaak gedwongen om daarnaast een bijbaan te nemen. Dit helpt een beetje, maar dekt meestal niet alle kosten die een student maakt. De enige optie die dan nog overblijft: een lening bij de overheid afsluiten en torenhoge schulden maken.

Tel het harde werk voor de studie, de bijbaan en de stress over de oplopende schuld bij elkaar op en je hebt de verklaring voor de zorgelijk snelgroeiende groep overbelaste studenten.

Studenten zijn onze toekomst, maar als we op deze manier doorgaan hebben we straks te maken met een burn-out generatie en kunnen we afscheid nemen van onze kennismaatschappij.

Een oplossing voor de daadwerkelijke studiekosten heeft de LP in het programma staan: onderwijsvouchers, waarmee iedere leerlingen of student zelf een opleiding kan kiezen en betalen. ( <https://stemlp.nl/standpunten/onderwijs/> https://stemlp.nl/standpunten/onderwijs/)

De uitdaging om voldoende inkomen te genereren om te kunnen wonen en leven geldt voor alle Nederlanders. Een deel van hen slaagt daar niet of onvoldoende in, voor hen heeft de LP een duidelijk standpunt: het voorwaardelijk basisinkomen. Een voorwaardelijk basisinkomen is de manier om Nederlanders onder een laag inkomensniveau te voorzien van een minimale levensstandaard. Hun inkomen wordt aangevuld met maximaal €1667 per maand, zonder voorwaarden waar dit aan uit te geven en zonder en ingewikkeld systeem van toeslagen en kortingen.

Dit voorwaardelijk basisinkomen moet ook voor studenten gelden. Daarmee vervalt de noodzaak van een lening voor levensonderhoud en alle problematiek die daar aan vast hangt.

“Maar hoe moet het dan met al die studenten die inmiddels een schuld hebben opgebouwd?”

Wat dan blijft is het probleem dat de afgelopen jaren is gecreëerd: studenten die in het huidige stelsel een lening zijn aangegaan om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien met de bijbehorende terugbetalingsverplichting. Deze generatie voor hen en de generatie na hen hebben dat probleem dan niet.

 In mijn optiek zouden we een discussie moeten kunnen voeren of we die aflossing niet voor 100% aftrekbaar zouden kunnen maken van de inkomstenbelasting. Niet alleen de rente maar ook het volledige af te lossen bedrag. Daarmee zou je dan de af te lossen schuld in de vorm van belastingvoordeel weer terug kunnen krijgen. De LP onderkent in ieder geval dat het huidige systeem niet werkt en oneerlijk is en wil zoeken naar creatieve oplossingen.

Willem Buising (LP)

Voor meer informatie, ga naar: https://stemlp.nl/dit-is-de-lp/