'Keuze voor maximaal aantal woningen, niet voor groen'

26 June 2021, 09:05 uur
Lokaal
mainImage
Pixabay
Een beeld dat men steeds vaker in Leidschendam- Voorburg aantreft.

Op de agenda van de Gemeenteraad (Commissie Omgeving) staat komende dinsdag 29 juni de ‘Bouwsteen Groene Woongemeente’, een van de vier bouwstenen voor de nog op te stellen Omgevingsvisie. Hoewel de titel veelbelovend klinkt, ‘groene woongemeente’, kiest de gemeente Leidschendam-Voorburg hiermee volgens de Stichting Duurzaam voor het verkeerde uitgangspunt.

De Bouwsteen blijkt vooral te gaan over een maximaal aantal te bouwen woningen. Zo moet de gemeente plaats bieden aan ruim 5.000 nieuw te bouwen woningen. Als voorwaarde noemt de gemeente hiervoor dat het groen ‘zoveel mogelijk gespaard moet worden’. De Stichting Duurzaam vraagt daarom in een zienswijze de leden van de Gemeenteraad om de Bouwsteen aan te passen.

Marjan van Giezen, voorzitter van de Stichting Duurzaam: ‘Een gemeente die zich profileert als een 'groene en aantrekkelijke woongemeente' kan niet tegelijkertijd kiezen voor een maximaal aantal woningen. Groen en leefbaarheid moeten juist het vertrekpunt te zijn om onze leefomgeving gezond en aantrekkelijk te houden. Daar moet je het aantal woningen op aanpassen, niet andersom”.

Dit is ook in lijn met het Manifest 'Iedereen heeft recht op een groene leefomgeving', dat onlangs is uitgebracht door acht samenwerkende natuur- en tuinorganisaties. Hierin worden criteria gegeven, die veel scherper te meten zijn dan een criterium als ‘zoveel mogelijk sparen’. Zo stelt het Manifest dat er voor de leefbaarheid binnen 300 meter van elke woning een aaneengesloten stuk groen moet zijn van 1 hectare. Ook heeft elke nieuwbouwwoning recht op minimaal 75 m2 groen. Deze en andere criteria, zoals het maximaal aantal woningen per hectare, zouden het uitgangspunt moeten zijn voor een ‘aantrekkelijke groene woongemeente’ als Leidschendam-Voorburg. In plaats van te kijken hoeveel woningen er nog binnenstedelijk kunnen worden bijgebouwd.

Sander Wennekers, coördinator Groen van de Stichting Duurzaam: “De bouwsteen Groene Woongemeente benoemt wel een aantal randvoorwaarden, deze zijn echter heel abstract en dus niet toetsbaar voor de gemeenteraad. Bij eerdere bouwplannen als Schakenbosch en Duivenvoorde hebben we gezien dat hier creatief mee kan worden omgegaan. Ook de voorwaarde  dat parkeren en zorgfuncties niet ten koste mogen gaan van groen en woningen’ klinkt goed, maar wat betekent dit?”

De Stichting Duurzaam stelt daarom in haar zienswijze een paar belangrijke aanpassingen van de Bouwsteen voor. Zoals het opnemen - voorafgaand aan besluitvorming over een woningbouwproject van een ‘groentoets’ om zowel in oppervlak als in kwalitatieve zin te bepalen of de groenfunctie inderdaad niet aangetast wordt en bij voorkeur versterkt wordt. Alleen met zo’n aanpak gaan we in Leidschendam-Voorburg écht voor duurzaam groen en voor leefbaar wonen!