Op 2 september introduceert de gemeente Leidschendam-Voorburg het actieprogramma Kansrijke Start. Het programma werkt aan betere zorg en ondersteuning voor gezinnen in een kwetsbare situatie. Door bijvoorbeeld met een verloskundige, consultatiebureau, kraamhulp, huisarts of schuldhulpverlener te praten over zorgen en problemen kunnen (aanstaande) moeders en vaders meer structuur en rust in hun leven brengen. En daarmee hun kind een kansrijke start geven!
Zorgen delen?
De eigen, vertrouwde zorgverlener van de ouder kan helpen om problemen inzichtelijk te maken. Hij of zij zal samen met de ouder de juiste hulp inschakelen. Bijvoorbeeld om schulden onder controle te krijgen, bij het aanvragen van een urgentieverklaring voor een woning, bij vragen rondom een (onverwachte) zwangerschap of bij vragen over relaties en opvoeden. Natuurlijk kunnen vragen ook gesteld worden bij het Sociaal Servicepunt.
Zoals Ellen Bakker, projectcoördinator Kansrijke Start zegt: “Houd je zorgen niet bij je maar praat erover”.
Het voorkomen van stress
Als thema van het actieprogramma is gekozen voor het voorkomen en verminderen van stress. De eerste duizend dagen van een kind (voor de conceptie tot het tweede levensjaar) zijn cruciaal voor de lichamelijke en mentale gezondheid op latere leeftijd. Stress tijdens en na de zwangerschap kan ouder(s) belemmeren warmte en genegenheid te geven en adequaat te reageren op wat hun kindje nodig heeft.
Mama- en papaliefde is …
De eerste campagne die het actieprogramma Kansrijke Start inzet is “Mamaliefde is … praten over je zorgen met je zorgverlener”. Na 2 september wordt er op meerdere manieren gecommuniceerd over stress tijdens en na de zwangerschap, bijvoorbeeld met flyers, posters en video’s. Hierbij wordt aangesloten op het landelijke actieprogramma Kansrijke Start.
Nieuwsgierig? Kijk ook op:
Kansrijke Start