Invoering Ja-sticker: samen naar minder papier

4 February 2023, 12:49 uur
Lokaal
mainImage
Wijkagent Buytenwegh

Vanaf 1 april 2023 treedt de Ja-sticker in gemeente Leidschendam-Voorburg in werking. Inwoners ontvangen vanaf die datum standaard geen ongeadresseerde reclamefolders meer in de brievenbus. Inwoners die wel folders willen ontvangen, kunnen dit aangeven door een Ja-sticker op de brievenbus te plakken. Op deze manier ontvangen minder inwoners ongewenste reclamefolders en wordt papierverspilling voorkomen. Voor de huis-aan-huisbladen verandert er niets.

Jaarlijks vallen ruim 1.000 ongeadresseerde reclamefolders in de brievenbus van een huis zonder brievenbussticker. Als we minder ongewenste reclamefolders verspreiden, betekent dit dat we papier, inkt en brandstof besparen en dat we minder oud papier hoeven in te zamelen. Hiermee verminderen we het afval en dragen we bij aan een beter milieu.

Wat verandert er?
De bezorger mag vanaf 1 april alleen nog maar ongeadresseerde reclamefolders bezorgen als u een Ja-sticker op de brievenbus heeft geplakt. Dit geldt niet voor huis-aan-huisbladen, zoals ’t Krantje. Deze worden bij alle huishoudens bezorgd, behalve als er een Nee/Nee-sticker op de brievenbus is geplakt.

U mag zelf kiezen of u ongeadresseerde reclamefolders wilt blijven ontvangen. Als u nu al een Nee/Ja sticker of Nee/Nee sticker op uw brievenbus heeft zitten en u bent hier tevreden mee, hoeft u niets te wijzigen. Heeft u nu geen sticker op de brievenbus zitten én u wilt ook na 1 april reclamefolders blijven ontvangen, dan moet u de Ja-sticker opplakken.

Wat betekent welke sticker?
Op uw brievenbus
U krijgt
Ja-sticker of Ja/Ja-sticker
Reclamedrukwerk en huis-aan-huisbladen
Géén sticker of de Nee/Ja-sticker
Geen reclamedrukwerk, wel huis-aan-huisbladen
Nee/Nee-sticker
Geen reclamedrukwerk en geen huis-aan-huisbladen
Ja-sticker verspreid via folderpakketten

De Ja-sticker wordt in maart een aantal keer meegestuurd in de folderpakketten. Daarnaast kunt u vanaf 1 maart de Ja-sticker gratis afhalen bij het Servicecentrum: Koningin Wilhelminalaan 2, Leidschendam. Als u zelf wilt kiezen welke folders u ontvangt, kunt u uw eigen folderpakket samenstellen via www.folderkiezer.nl

Melding maken
Heeft u geen Ja-sticker geplakt, maar krijgt u na 1 april toch nog reclamefolders in de bus? Dan kunt u een melding maken van foute bezorging. Dit doet u via www.lv.nl/brievenbussticker. De gemeente dient dan een klacht in bij de adverteerder of verspreider. Heeft u wel een Ja-sticker geplakt, maar krijgt u geen reclamefolders? Neem dan contact op met de klantenservice van Spotta via www.spotta.nl/klantenservice.