Ingezonden brief groep verontruste inwoners over komst asielzoekers

17 April 2024, 16:49 uur
Lokaal
mainImage
ANP
Archieffoto

Leidschendammer Johan Kool heeft namens een groep verontruste inwoners een ingezonden brief opgesteld naar aanleiding van de publikaties in Voorburgs Dagblad over de komst van 350 asielzoekers in de buurt van het Stationsplein. 

Deze brief luidt als volgt. 

"Met verbazing lees ik in het Voorburgs Dagblad dat de gemeente Leidschendam- Voorburg een vergunning zal gaan afgeven aan pandeigenaren die zo nodig hun panden willen vullen met asielzoekers, lees gelukzoekers, in de gemeente bij het Stationsplein of daar in de buurt".

"Natuurlijk zal de gemeente onder aanvoering van GBLV met wethouder Bianca Bremer een vergunning afgeven, al is het maar onder verschuiling van de spreidingswet". 

"Het interesseert ze kennelijk niet wat de consequenties zijn en wat voor ellende dit met zich meebrengt. Men kijkt blijkbaar niet naar wat er in Ter Apel gebeurt. Ook voor de ondernemers in Voorburg, die daar een hoop ellende van gaan krijgen, maakt het de gemeente waarschijnlijk niet uit. Enige weken hiervoor heeft de wethouder, samen met de burgemeester, symbolisch beschouwd een onderonsje gehouden met de COA om 80 zogenaamde kinderen die rond de 17 jaar zijn in de Overgoo te plaatsen. Slechts een relatief kleine groep inwoners heeft namelijk een brief hierover gekregen en tijdens de inloopavonden, waar uitleg gegeven werd, mocht geen pers aanwezig zijn. Wij vinden dit hypocriet".

"De rest van de 47.000 inwoners in de omliggende wijken wisten en weten van niks. Dat pandeigenaren hun zakken willen vullen snap ik, maar die hebben geen idee waaraan ze meehelpen om deze migratie-overlast te veroorzaken in Voorburg. Het maak ze ook helemaal niet uit dat jonge mensen ook graag een huis willen hebben. Mijn suggestie is om van de lege panden studio’s te maken en hierdoor extra verhuurmogelijkheden voor jonge inwoners te creëren, die nog steeds bij hun ouders wonen". 

"Er zijn overigens ook gemeenten die asielzoekers weigeren en zeggen geen plek te hebben. Tevens nemen zij het besluit om geen pandeigenaren te pleasen om de panden vol te krijgen. Bij gemeenteraadsleden en stadsbestuurders is het in hun beleid nog steeds niet duidelijk hoe er bij de laatste verkiezingen is gestemd. Migratie is anno 2024 een beladen onderwerp, waarvan men vindt dat Nederland overvol aan het raken is. Hier dient men ook op lokaal niveau rekening mee te houden, dus ook door mogelijkheden in de spreidingswet te zoeken om huisvestiging voor asielzoekers op een bepaald moment tegen te gaan". 

"Daarbij krijgen wethouders en raadsleden het stempel dat dit onder hun periode heeft plaatsgevonden. Inwoners vergeten dit soort zaken niet zo gauw en zeker niet  bij de gemeenteraadsverkiezingen die over twee jaar weer plaatsvinden".