‘Huisvesting statushouders blijft achter’ 

26 July 2025, 13:48 uur
Lokaal
mainImage
ANP

De doelstellingen voor de inburgering van statushouders en gezinsmigranten in de gemeenten Wassenaar, Voorschoten, Oegstgeest en Leidschendam-Voorburg worden deels gehaald. Het huisvesten van statushouders blijft in alle vier de gemeenten achter. Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van de Rekenkamer WVOLV is verricht voor de vier gemeenteraden. 

Dolf Kamermans, voorzitter Rekenkamer WVOLV: “De Rekenkamer wil met dit onderzoek de ontwikkelingen bij inburgering en huisvesting binnen de vier gemeenten zo feitelijk mogelijk weergeven. Hiermee verwachten wij bij te dragen aan een zo goed mogelijk inhoudelijk debat over dit complexe onderwerp.” 

Doelen inburgering (deels) gehaald 

Alle vier gemeenten delen dezelfde ambitie om inburgeraars zo snel mogelijk laten meedoen, het liefst via betaald werk, en op een zo hoog mogelijk taalniveau. De meeste inburgeraars volgen dan ook de zogeheten B1-route.  

Het onderzoek laat zien dat de gemeenten de stappen zetten die hiervoor nodig zijn: er vindt een brede intake plaats, er wordt voor iedere inburgeraar een Plan Inburgering en Participatie (PIP) opgesteld en de inburgeraars starten met taallessen.  

Omdat er nog weinig inburgeraars zijn uitgestroomd en er onvoldoende zicht is op de cijfers over werk en participatie is nog niet vast te stellen wat de resultaten hiervan precies zijn.   

Achterstand huisvesting statushouders 

Het aantal statushouders dat de gemeente moet huisvesten is de afgelopen vijf jaar fors gestegen. Alle vier de gemeenten hebben hierin een achterstand. Dit betekent dat statushouders langer in opvanglocaties verblijven en pas later kunnen starten met hun inburgering. Dit heeft niet alleen gevolgen voor hun integratie, maar ook voor de financiële positie van gemeenten. De hiervoor ontvangen middelen moeten mogelijk deels worden terugbetaald als het de gemeenten niet lukt om de begrote aantallen inburgeraars te halen.  

Aandacht gemeenteraden beperkt 

De gemeenteraden zijn op verschillende momenten geïnformeerd en betrokken bij het vaststellen van beleid en verordeningen. Uit het onderzoek blijkt dat het onderwerp inburgering weinig politieke aandacht heeft gekregen.  

Advies 

De Rekenkamer adviseert de gemeenten de mogelijkheid van een vroege start voor inburgering te verkennen, de participatiecijfers van inburgeraars te verbeteren en de samenwerking te versterken om de gemeentelijke huisvestingstaak sneller te realiseren.  

Inburgering in Wassenaar en Voorschoten wordt uitgevoerd door de gemeente Leidschendam-Voorburg. De gemeente Leiden voert de inburgering uit in opdracht van de gemeente Oegstgeest. De Rekenkamer adviseert de informatie-uitwisseling tussen de gemeenten en tussen gemeente en gemeenteraad te verbeteren. Ook de financiering moet inzichtelijker.