Huisartsencrisis dreigt in buurgemeente Wassenaar; effect op Voorburg?

23 October 2024, 07:52 uur
Lokaal
mainImage
Stockphoto

In buurgemeente Wassenaar heerst er grote onrust onder de huidige groep huisartsen.

Een huisartsencrisis in Wassenaar kan ook gevolgen hebben voor de praktijken in het nabij gelegen Leidschendam- Voorburg, waar Wassenaarders zich noodgedwongen in de praktijken gaan aanmelden of om hulp gaan vragen. 

Gerard Rigter, een zeer verontruste bewoner van Wassenaar namens vele andere bewoners, stuurde de volgende ingezonden mail.

Al 1,5 jaar proberen 3 jonge huisartsen een nieuwe locatie te vinden voor huisartsen omdat de huidige locatie te klein is geworden. Dit komt door de uitbreiding van taken en bevoegdheden door overheveling van taken vanuit ziekenhuizen naar huisartsen. Hierdoor dienen huisartsen extra zorgpersoneel aan te nemen om aan de toenemende zorgvraag te kunnen voldoen. De drie huisartsen hebben het initiatief genomen om een oude niet meer in gebruik zijnde kerk om te bouwen tot een multidisciplinair gezondheidscentrum waar ook eventueel aanverwante hulp kan worden aangeboden. Helaas lopen hun plannen groot gevaar door de tegenwerking van een kleine groep bewoners, die zich tegen deze plannen verzetten door onder meer bezwaarprocedures en korte gedingen aan te spannen.

Hierdoor wordt de voortgang van de noodzakelijke nieuwe behuizing ernstig vertraagd. Dit leidt momenteel tot slapeloze nachten bij de betrokken huisartsen. In Wassenaar is al jaren sprake van een tekort aan huisartsen. Nieuwe bewoners moeten vaak enkele maanden wachten voor zij een huisarts kunnen krijgen. De vertraging van de realisatie van de noodzakelijke uitbreiding leidt ertoe dat de mogelijkheid van het vertrek van een of meerdere huisartsen uit Wassenaar tot realiteit begint te worden.

Dan is er echt sprake van een crisis in de gezondheidszorg in Wassenaar en zal veel patiënten treffen.

B&W van Wassenaar dient te zorgen dat dit probleem op korte termijn wordt opgelost door in gesprek te gaan met de betrokken huisartsen en de kleine groep bewoners die zich verzetten tegen de plannen. Deze kleine groep voornamelijk omwonenden beseffen niet goed wat zij aan het doen zijn. Zij zijn straks medeverantwoordelijk voor de huisartsencrisis.

Ook worden onjuiste argumenten in hun verweer gebruikt zoals parkeeroverlast in het weekend en dat het betreffende gebouw de status van monument zou hebben. Daarnaast moet deze kleine groep omwonenden ook beseffen, dat als dit plan niet doorgaat er naast de huisartsencrisis ook sprake zal zijn van het vinden van een andere bestemming van dit gebouw.

Te denken valt bijvoorbeeld aan huisvesting voor asielzoekers of bijvoorbeeld een locatie voor jongeren waar de gemeente naarstig naar op zoek is. Dan zal er echt sprake kunnen zijn van overlast. Hopelijk neemt de Burgemeester onze zorgen serieus en neemt hij actie om deze problematiek snel tot een oplossing te brengen.