Hoe nu verder met schuldsaneringstraject in Ldam-Vbg?

8 April 2021, 09:08 uur
Lokaal
mainImage
Digitaal Dagblad
Schade jaarwisseling: 15 tot 20 miljoen euro

De gemeente Utrecht gaat inwoners met problematische schulden sneller helpen en schuldtrajecten gaan korter duren. Vanaf 1 juni worden schulden van Utrechters sneller gesaneerd waarmee de gemeente de schulden van inwoners bij verschillende schuldeisers afkoopt. Ook wordt de duur van een schuldtraject ingekort van 3 naar 2 jaar. Dit meldt raadslid Cees Verschoor van de Christen Unie/ SGP uit Leidschendam- Voorburg die een publikatie van de Utrechtse wethouder opdook en vervolgens vragen aan het College stelde.  

Wethouder Linda Voortman uit Utrecht: “De coronamaatregelen maken het nogmaals duidelijk dat schulden iedereen kunnen overkomen. Schulden leveren stress op en zorgen ervoor dat mensen zich vaak niet meer op andere belangrijke zaken kunnen richten, zoals het vinden van een baan. Deze regeling maakt het mogelijk om sneller financieel overzicht te krijgen en een punt te zetten achter de schulden.”

Vragen aan het college van B&W van Verschoor. 
1. Wat is het huidig beeld in Leidschendam-Voorburg als het gaat om de duur van het voortraject en de duur van het schuldsaneringstraject?

2. Is het college voornemens om in lijn met de aanpak van de gemeente Utrecht te werken aan verkorting van het voortraject en de duur van het schuldsaneringstraject, zeker nu er door de Coronacrisis meer instroom kan worden verwacht?

3. Is het college voornemens om net als de gemeente Utrecht aan het einde van een schuldsaneringstraject een restschuld van ten minste 1000 euro of minder kwijt te schelden? Is hiervoor geld begroot? Hoeveel geld zou hiervoor nodig zijn als hiervoor geen geld begroot is?