Hoe beschermt men zijn erfgoed? Dat vraagt de gemeente Leidschendam- Voorburg zich hardop af.
"Kom op maandag 12 mei om 19:00 uur naar het gemeentehuis, dan vertellen wij je van alles over erfgoedbescherming! Samen met Erfgoedvereniging Heemschut bespreken we hoe we waardevolle gebouwen en tradities kunnen behouden voor de toekomst.
Meld je aan via www.lv.nl/bijeenkomsterfgoed", meldt de gemeente.
Leidschendam-Voorburg is rijk aan cultureel erfgoed, variërend van Romeinse opgravingen tot naoorlogse architectuur. Hier zijn enkele opmerkelijke erfgoedlocaties in de gemeente.
Romeins verleden: Forum Hadriani
In Park Arentsburgh in Voorburg liggen de resten van Forum Hadriani, de enige Romeinse stad in Nederland naast Nijmegen. Deze nederzetting was een belangrijk administratief centrum en maakte deel uit van de Neder-Germaanse limes, die sinds 2021 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.
Religieus erfgoed: Opifexkerk
De Sint Joseph Opifexkerk aan de Burgemeester Sweenslaan in Leidschendam is een toonbeeld van wederopbouwarchitectuur uit 1962. Ontworpen door H.C. van der Leur, werd de kerk in 2019 aangewezen als rijksmonument vanwege haar cultuurhistorische waarde.
Monumentaal groen: Park Rozenrust
Park Rozenrust, vermoedelijk ontworpen door tuinarchitect Jan David Zocher in 1846, is een voorbeeld van Engelse landschapsstijl. In 2012 werd het park uitgeroepen tot het meest monumentale groen van Leidschendam.
Wederopbouwwijken: De Heuvel en Prinsenhof
De naoorlogse wijken De Heuvel en Prinsenhof in Leidschendam zijn aangewezen als wederopbouwgebieden van nationaal belang. Ze zijn ontworpen met aandacht voor de menselijke maat en integreren woonstroken met groene ruimtes en voorzieningen.
Historische buitenplaats: Hofwijck
In Voorburg bevindt zich Hofwijck, het 17e-eeuwse buitenhuis van Constantijn Huygens. Het huis en de tuin, ontworpen in samenwerking met Jacob van Campen, zijn een voorbeeld van classicistische architectuur en zijn nu toegankelijk als museum.
Industrieel erfgoed: Molen De Salamander
De houtzaagmolen De Salamander in Leidschendam is een werkende molen die het industriële verleden van de regio belicht. Bezoekers kunnen hier meer leren over traditionele houtbewerkingstechnieken.
Oorlogsmonumenten
Het oorlogsmonument in Park 't Loo herdenkt de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog met symbolische reliëfs. Oorlogsgravenstichting
Leidschendam: Het 'Monument voor de Gevallenen' eert tien militairen die op 10 mei 1940 sneuvelden bij de verdediging van vliegveld Ypenburg.
Beschermde dorpsgezichten
De oude dorpskern van Voorburg, met straten zoals de Herenstraat en Kerkstraat, is aangewezen als rijksbeschermd dorpsgezicht vanwege haar historische en architectonische waarde.
Voor meer informatie over erfgoed in Leidschendam-Voorburg kun je terecht bij de Vereniging Erfgoed Leidschendam en het Erfgoedpodium Leidschendam-Voorburg. Zij bieden wandel- en fietsroutes aan die je langs diverse erfgoedlocaties leiden