Help woensdag mee zaailingen redden met 'Meer Bomen Nu'

26 February 2024, 11:16 uur
Lokaal
mainImage
Archieffoto

Op woensdag 28 februari redt Meer Bomen Nu zaailingen (baby boompjes) van het braakliggende terrein Klein Plaspoelpolder in Leidschendam. Wethouders Marcel Belt (Groen) en Astrid van Eekelen (Klein Plaspoelpolder) helpen mee met het uitscheppen van de boompjes.

Door deze actie kunnen overdadige zaailingen die anders verloren zouden gaan, een nieuwe plek krijgen, bijvoorbeeld in uw achtertuin, en uitgroeien tot een volwassen boom. Wilt u een gratis zaailing ophalen voor in uw eigen tuin of u aanmelden als vrijwilliger om te helpen uitscheppen/oogsten? Dat kan, u bent van harte welkom!

Meer Bomen Nu, de gemeente Leidschendam-Voorburg en Project Klein Plaspoelpolder bundelen hun krachten om zaailingen te redden, en doen een beroep op iedereen om mee te helpen. Meer Bomen Nu is een nationale campagne die tot doel heeft jonge boompjes en struiken te verplaatsen van kansarme naar kansrijke locaties. Overal groeien zaailingen op plaatsen waar ze weinig overlevingskans hebben: te weinig licht, te dicht op elkaar of te dicht bij paden. Dit geldt ook voor Leidschendam-Voorburg. Door gezamenlijk actie te ondernemen, kunnen we op deze dag 100-den boompjes en struiken een 2e kans geven. 

Doet u mee?
Meer Bomen Nu en wethouders Marcel Belt en Astrid van Eekelen oogsten deze dag samen de zaailingen. U bent van harte welkom om mee te helpen en/of een gratis boom op te halen.

Wat: Oogstdag en Uitdeeldag Meer Bomen Nu
Waar: Nieuwe Havenstraat, Voorburg
Wanneer: 28 februari 2024, van 10:00 tot 13:00 uur. Het uitdelen is van 13:00 tot 14:00 uur
Meedoen of een boompje ophalen? Beide kunnen alleen na aanmelding. Aanmelden kan via de website van Meer Bomen Nu 

Marcel Belt en Astrid van Eekelen: "Deze actie van Meer Bomen Nu draagt bij aan het verder vergroenen van onze gemeente. Inwoners kunnen zaailingen van de bouwlocatie Klein Plaspoelpolder oogsten en een nieuw plekje geven in hun tuin waar ze uit kunnen groeien tot volwassen bomen.  Dat is goed voor de biodiversiteit, klimaatadaptatie en ziet er fraai uit. Wij dragen deze actie dus een warm hart toe!"

Oogsten op terrein Project Klein Plaspoelpolder
Klein Plaspoelpolder, momenteel een braakliggend terrein, staat gepland als toekomstige locatie voor een groene woonwijk. Echter, op dit moment ontkiemen er talloze jonge bomen en struiken, zaailingen genaamd, die hier geen blijvende plek zullen vinden. Met behulp van de aanpak van Meer Bomen Nu streven zij ernaar deze zaailingen elders een 2e kans te bieden, zodat de boompjes kunnen uitgroeien tot volwassen exemplaren.

Meer Bomen Nu
Meer Bomen Nu is een campagne van Urgenda, ontwikkeld door Stichting MEERGroen en op de kaart gezet met hulp van de boeren van de Caring Farmers. Sinds 2020 hebben ze al meer dan een miljoen bomen en struiken gratis verspreid. Elke boom produceert jaarlijks honderden zaailingen, waarvan de meeste het niet overleven omdat ze te dicht bij paden staan of te weinig licht krijgen. Met behulp van vrijwilligers worden deze zaailingen zorgvuldig verplaatst om ze elders een 2e kans te geven. Deze verplantmethode is kosteneffectief, logisch en bespaart veel kostbare tijd bij het afremmen van klimaatverandering en het herstellen van de biodiversiteit. Bovendien groeien zaailingen overal, als je maar anders naar de natuur leert kijken!