Misschien is het al opgevallen: sinds kort staan er op verschillende plekken in Leidschendam-Voorburg mussentorens en mussentillen. Deze torens bieden vogels een schuilplek en voedsel.
Ook worden er natuurvriendelijke oevers aangelegd waarin vissen en ander waterdieren zich kunnen verstoppen en kunnen broeden en worden er dit jaar paddentrappetjes in putten geplaatst, waarmee padden die in de put zijn gevallen, weer naar boven kunnen klimmen. Dit zijn een paar van de vele acties van de gemeente om de natuur te helpen. Dit is belangrijk, want door de klimaatverandering, steeds meer stenen en het drukke verkeer heeft de natuur het zwaar. Helpt u ook mee?
Hevige regenbuien met veel water in korte tijd of juist heel lang geen regen. En in koude maanden een te warme dag voor de tijd van het jaar: het klimaat verandert. Dit heeft invloed op de planten en dieren om ons heen. Zo trekken sommige vogels later dan voorheen naar warmere gebieden, omdat de winters in Nederland zachter zijn. Dat is niet goed, want hierdoor raakt hun natuurlijke ritme in de war. Daardoor vinden ze moeilijker eten of een plek om te broeden. Ook andere dieren hebben het lastig. Egels kunnen minder voedzame insecten vinden, omdat de grond te droog is om in te graven. Door klimaatverandering komen bijen eerder uit hun winterrust, maar planten staan dan nog niet altijd in bloei. Hierdoor kunnen ze niet altijd aan voldoende voedsel komen.
Nog meer acties voor de dieren in de natuur
Op verschillende plekken verspreid door de gemeente zijn bijenkasten opgehangen en bijenhotels geplaatst. De gemeente heeft op verschillende plekken vleermuisvriendelijke verlichting aangebracht. Gewone straatlampen geven wit of blauw licht. Dat blauwe licht kan vleermuizen in de war brengen. De nieuwe lampen hebben geen blauw licht, zodat vleermuizen goed kunnen blijven vliegen en jagen. Bij de herinrichting van de Veursestraatweg in Leidschendam worden meerdere faunapassages aangelegd. Dit zijn een soort tunnels die dieren de mogelijkheid geven om obstakels zoals drukke verkeerswegen, veilig te kruisen. De gemeente plant meer bomen, struiken en ander groen, meer verschillende soorten groen en soorten die goed zijn voor dieren en beter bestand tegen droogte en diverse gazons worden minder vaak en minder kort gemaaid, en niet meer allemaal tegelijk. Dat is minder netjes, maar beter voor de biodiversiteit.
Wethouder Marcel Belt: “Ik word blij als ik langs de Vliet fiets of door de wijk loop en zie dat bermen bloeien, vogels fluiten en bijen zoemen. Dan weet ik: we zijn op de goede weg. En we stoppen voorlopig niet! Een groene, levendige omgeving maakt onze gemeente gezonder, mooier en prettiger, voor iedereen: mensen en dieren."
Breng leven in uw tuin of op uw balkon
Zingende vogels, mooie vlinders en een plek voor bijen: met een paar simpele ideeën lokt u dieren naar uw tuin of balkon. Denk bijvoorbeeld eens aan inheemse planten waar dieren van kunnen eten, een paar wilde bloemen in de volle grond of in een (grote) plantenbak, een waterschaal voor vogels, insecten en andere dieren of een vijver voor padden en libellen. Kijk voor meer tips op www.lv.nl/waterengroen.