Heeft energietransformatie in Ldam-Vbg kans van slagen?

11 July 2021, 15:04 uur
Lokaal
mainImage
foto: OLCO
Is dit allemaal wel te betalen voor de huishoudens in Leidschendam-Voorburg?

Cees Verschoor (ChristenUnie-SGP), Charlotte Bos (D66) en Jan Hendriks (CDA) hebben voor de raadsvergadering van dinsdagavond 13 juli een motie voorbereid met betrekking tot de energietransformatie.

Zij constateren dat de Rijksoverheid stelt dat deze energietransformatie alleen slaagt als iedereen mee kan doen en het daarvoor nodig is dat deze voor iedereen betaalbaar is. De Woonlastenneutraliteit is een uitgangspunt is in het Klimaatakkoord.

"Uit onderzoek van TNO2 blijkt dat 8% van de Nederlandse huishoudens energie arm zijn, oftewel 10% van hun inkomen aan energie besteden. Draagvlak onder inwoners van gezien wordt als belangrijke voorwaarde voor een succesvolle totstandkoming en realisatie van de energietransities. Ook de betaalbaarheid ook in onze eigen Lokale Energie Strategie (LES) één van de criteria
is om draagvlak te vinden", aldus de raadsleden. 

Tevens concluderen zij het volgende.

Uit de studie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) 3 blijkt dat in Nederland ruim 900.000 huishoudens geen financiële ruimte hebben om veranderingen op te vangen en een verhoging van de energiekosten niet kunnen dragen.

Gemeenten een ‘regierol’ hebben als het gaat om de energietransitie en daarmee (mede) verantwoordelijk zijn om de landelijke en lokale beloftes in te lossen. 

De energiearmoede in Leidschendam-Voorburg eerst inzichtelijk gemaakt moet worden voordat er beleid op gemaakt kan worden. Projecten tegen energiearmoede kunnen zorgen voor energiebesparing, vermindering in uitgaven en het creëren van werkgelegenheid.  De gemeente Leidschendam-Voorburg start vanaf 2022 met een wijkaanpak.

Verschoor, Bos en Hendriks verzoeken het College dan ook om in kaart te brengen wat gedaan kan worden tegen energiearmoede zodat dit
betrokken kan worden bij de energietransities in Leidschendam-Voorburg. "Denk hierbij aan hoeveel huishoudens in Leidschendam-Voorburg geen financiële ruimte hebben om veranderingen op te vangen en een verhoging van de energiekosten niet kunnen dragen", aldus de raadsleden.