Heeft CDA-fractievoorzitter door baan als COA-adviseur dubbele pet op?

15 May 2024, 07:22 uur
Lokaal
mainImage
Ron van Duffelen op een archieffoto.

Ron van Duffelen, fractievoorzitter van het CDA Leidschendam- Voorburg, is op het politieke speelveld en bij tal van omwonenden van het Stationsplein en de Damlaan onderwerp van gesprek. Hij wordt door zijn baan als 'strategisch adviseur' bij de COA door hen van belangenverstrengeling verweten. Volgens ingewijden zou hij zijn werkgever informatie verschaffen waar de COA eventueel 350 asielzoekers in de gemeente Leidschendam- Voorburg kan plaatsen.

De asielopvang is in de gemeente Leidschendam- Voorburg een uitermate gevoelig onderwerp, omdat ook het winkelgebied in en rond de Herenstraat in beeld is. Eerder werden al (tevergeefs) door het COA het management van het Holiday Inn hotel en de pandeigenaar van een kantoorlocatie tegenover brasserie Stuut op het Stationsplein benaderd. Bewoners vragen zich af hoe de COA aan informatie komt dat hier mogelijk asielzoekers kunnen worden gehuisvest en verwijzen daarvoor naar de fractievoorzitter van het CDA die volgens hen een 'dubbele pet' op heeft.

"Met de asielopvang in Leidschendam-Voorburg heb ik geen enkele bemoeienis, niet bij de gemeente, noch bij het COA", reageert Ron van Duffelen desgevraagd op vragen van Voorburgs Dagblad. "Op de gemeentelijke website is kenbaar dat ik bij het COA werk en bij het COA is bekend dat ik fractievoorzitter van het CDA Leidschendam-Voorburg ben. Nevenwerkzaamheden zijn binnen het COA toegestaan, zolang er geen sprake is van belangenverstrengeling".

Van Duffelen: "Met mijn werkgever heb ik de afspraak dat ik mij als fractievoorzitter in de gemeenteraad persoonlijk en uitdrukkelijk niet bezighoud met onderwerpen die het COA raken. Ook deel ik geen informatie vanuit mijn raadswerk met het COA. Met enige regelmaat bespreek ik de uitvoering van deze afspraken. Dit betekent niet dat er geen contacten zijn tussen het COA en de gemeente. Deze worden onderhouden door het bestuur van het COA en door de medewerkers die belast zijn met deze taken, de bestuurlijk vastgoedregisseurs, de locatie- en regiomanagers".

"Met de fractie en het CDA Leidschendam-Voorburg heb ik eveneens de afspraak dat ik mij niet bezighoud met het onderwerp asielopvang. Het onderwerp is belegd bij de vice-fractievoorzitter Liesbeth van der Heide en woordvoerder Diederik Visser. Bij behandeling van asielopvang in de gemeenteraad in de afgelopen periode ben ik consequent niet in de vergadering aanwezig geweest en dat zal ik ook in toekomstige situaties niet zijn. Ik hoop en verwacht dat men vertrouwen kan hebben in de integere wijze waarop ik mijn werk en nevenwerkzaamheden van elkaar gescheiden houd en daar transparant in ben naar de gemeente en het COA".