Harm Smit neemt afscheid van Bibliotheek aan de Vliet

18 September 2020, 08:25 uur
Lokaal
mainImage


In het bijzijn van veel collega’s, bestuurders en vrienden heeft Harm Smit, jarenlang directeur van de Bibliotheek aan de Vliet in Rijswijk en Leidschendam-Voorburg, op Landgoed Te Werve in Rijswijk, afscheid genomen.

Nu kan Smit met vervroegd pensioen en gaan genieten van een rustiger leven in zijn geliefde Drachten en zich verlekkeren met het lezen van een boek. Iets waar Smit de afgelopen jaren wellicht te weinig tijd voor heeft gehad in deze hectische baan.

Door veel ontwikkelingen op allerlei gebied en onlangs nog de corona crisis werd het improvisatievermogen van de bibliotheekdirecteur op de proef gesteld. Ook hier kwam hij weer uit de strijd als een meer dan uitstekend bestuurder.

Tijdens de receptie waren vertegenwoordigers van de colleges van zowel Rijswijk als Leidschendam-Voorburg meer dan lovend over de aimabele bestuurder.
“Harm is de Rijswijkse bestuurder die ik het langst ken”, vertelt wethouder Björn Lugthart. “Wij gaan terug tot 2010, tien jaar al dat we elkaar al kennen. Harm is een betrokken en bevlogen directeur. Die bevlogenheid bleek wel toen wij het concept huis van de stad aan hem presenteerden. Direct zag hij kansen wat het samenwerken in één gebouw met de bibliotheek. Welzijn Rijswijk, Trias en de gemeente kon betekenen. Jammer dat hij gaat. Harm heeft een prachtige basis gelegd voor zijn opvolger.”

Die opvolger werd intern gevonden. Het werd Gerard Hendriks die op 1 september het stokje van hem overnam.

Ook Astrid van Eekelen, wethouder in Leidschendam-Voorburg, stak de loftrompet over hem. “Ik heb je leren kennen als een standvastige, betrokken partner. Een directeur die altijd voor en tussen zijn mensen stond. En je was er altijd als we je nodig hadden. Ik herinner me dat ook nog uit de tijd dat mijn eigen jongens klein waren. Eke week stapten we op de fiets, met een tasje vol met boeken uit de bieb. Bij binnenkomst renden ze gelijk naar de bak met ‘nieuwe’ boeken. De bibliotheek was echt een beleving. We gingen ook wel eens naar het voorleesuurtje. Juist het contact met andere kindjes en het samen luisteren naar- en praten over boeken verbindt. Dat geldt voor zowel jong als oud. De verbinding zocht je niet alleen met inwoners, maar ook met de cultuurpartners in onze gemeente. Je hebt je hard gemaakt voor een cultuurpodium. En dit terwijl, volgens jouw eigen woorden, je werkzaamheden ‘slechts’ 25% cultuur omvatten en zich voor 75% richten op educatieve en maatschappelijke taken. Jouw laatste maanden als directeur van de bibliotheek waren misschien wel de meest bijzondere. Een complete lockdown hebben wij allen niet eerder meegemaakt. Ik vind dat je de bibliotheek er goed doorheen hebt geloodst.”