Grote 'groenpoot' gespot in Leidschendam

21 August 2024, 12:27 uur
Lokaal
mainImage

De grote groenpoot is door Stasbeheer gespot in het Goopad in Leidschendam.

"De grote groene sabelsprinkhaan is één van de grootste Nederlandse insekten. De dieren zijn meestal egaal groen gekleurd, met een bruine streep over de bovenkant van de kop, halsschild en basis van de voorvleugels. Doordat de dieren goed gecamoufleerd zijn worden ze niet vaak gezien. Met de lange vleugels kunnen de dieren goed vliegen, hoewel dit weinig wordt waargenomen. Door zijn grootte zijn ze niet bang en kunnen ze ons flink bijten", aldus Stadsbeheer Leidschendam- Voorburg.

De sabelsprinkhanen eten zowel plantaardig als dierlijk voedsel zoals insecten en rupsen. Het repeterende geluid dat ze in de namiddag en avond maken, is zó luid dat het zelfs vanuit een rijdende trein gehoord kan worden.

De vrouwtjessprinkhanen hebben een sabel, maar deze is niet om mee te vechten! De naam sabelsprinkhaan verwijst naar de eilegboor van de vrouwtjes, die als een zwaard uit het achterlijf steekt. Deze is net zo lang als het achterlijf. Rond september gebruiken vrouwtjes deze legbuis om eitjes af te zetten in boomschors of in de grond. Na de winter komen de nimfen dan uit de eitjes. Pas na verschillende vervellingen, rond eind juni, zullen de nu volwassen sprinkhanen hoger op bomen en planten klimmen om te jagen.