Gokreclames in Leidschendam-Voorburg verbieden?

22 December 2021, 09:27 uur
Lokaal
mainImage
Online gokken

Sinds 1 oktober 2021 is online gokken legaal in Nederland en mogen de aanbieders hier reclame voor maken.

Hierdoor is het aantal reclame-uitingen voor (online) gokken toegenomen, zowel online als in  de openbare ruimte. Ook het bezoek aan gokwebsites is toegenomen, blijkt uit cijfers van het Rijk1.

“Dit is zorgwekkend, want het aantal gokverslaafde jongeren stijgt en gokreclames zijn verleidelijk en  daardoor gevaarlijk voor (ex-)verslaafden. Bovendien zijn de reclame-uitingen vaak zo vormgegeven  dat gokken een feestje lijkt en dat er niets mis kan gaan, terwijl de risico’s groot zijn”, aldus Kees Verschoor namens de Christen Unie/ SGP die hier aan het College de volgende vragen over stelden,.

1. Is het college zich ervan bewust dat de ‘Wet Kansspelen op afstand’ en de onderliggende  regelgeving reclame richting jongeren tot 24 jaar en andere kwetsbare groepen verbiedt?

2. Is het college gemotiveerd om te voorkomen dat jongeren en kwetsbaren gokverslaafd  raken? Zo ja, uit welke inzet van het college blijkt deze motivatie?

3. Hoe houdt het college een vinger aan de pols ten aanzien van een mogelijke toename van  gokverslavingsproblematiek onder jongeren als gevolg van de inwerkingtreding van de ‘Wet  Kansspelen op afstand’?  Op televisie en radio zijn gokreclames gebonden aan tijdssloten. Zo moet worden voorkomen dat

kinderen worden geconfronteerd met gokreclames. Op trams en aanplakborden is een tijdsslot  logischerwijs niet mogelijk en zijn gokreclames daarom ook overdag te zien.

4. Is het college bereid om gokreclames in Leidschendam-Voorburg te verbieden zodat  jongeren en kwetsbaren niet in aanraking komen met de reclames?

5. Indien het college hier niet toe bereid is, is het dan op zijn minst bereid te komen tot een inperking van gokreclame tot enkel het tijdslot 21:00-06:00 uur en daarmee dus ook geen gokreclame toe te staan op die plekken waar een tijdslot niet uitvoerbaar is?

6. Indien niet overgegaan wordt tot een tijdslot, hoe gaat het college zijn taak – voorkomen dat jongeren en kwetsbaren verslaafd raken – dán een extra impuls geven nu ook de reclameactiviteiten van gokaanbieders en het bezoek van goksites een vlucht hebben genomen?