Gemeente Leidschendam-Voorburg verscherpt aanpak zwerfafval

21 June 2024, 09:27 uur
Lokaal
mainImage

Iedereen woont, recreëert en werkt prettiger in een schone buurt. Daarom scherpt de gemeente Leidschendam-Voorburg de aanpak van zwerfafval aan.

Onder meer met gratis afvalprikkers, handhaving op de regels voor wegwerpplastic bij evenementen, andere uitdeelplekken van hondenpoepzakjes en meer prullenbakken.

Wethouder Marcel Belt: "Minder zwerfafval betekent een schonere, prettigere en veiligere leefomgeving. Bovendien is zwerfafval schadelijk voor het milieu en kost het opruimen geld. Daarom vinden wij het belangrijk om hier nog meer aandacht voor te hebben. Natuurlijk begint het in de eerste plaats bij het voorkomen van zwerfafval. Gooi een papiertje, peuk of bakje gewoon in de prullenbak, en dus niet op straat. Anders loop je het risico op een boete van 160 euro. Daarnaast zet de gemeente ook meer in op het opruimen van zwerfafval. Dat doen wij niet alleen, ik heb enorme waardering voor alle inwoners die ook regelmatig afval prikken."

Afvalprikkers

In verschillende buurten zetten ook inwoners zich in tegen zwerfafval. De gemeente wil hen daarbij graag verder ondersteunen en stelt gratis prikkers, zakken, ringen, handschoenen en veiligheidshesjes beschikbaar. Inwoners kunnen deze aanvragen door een mail te sturen naar [email protected]. Ook scholen, winkeliers, ondernemers, en verenigingen kunnen afvalprikkers en de andere benodigdheden aanvragen. De gemeente gaat ook graag met (sport)verenigingen in gesprek over wat er nodig is om de omgeving schoon te houden.

Hondenpoepzakjes

Gratis hondenpoepzakjes zijn nu beschikbaar via houders die aan prullenbakken hangen. Helaas worden deze zakjes regelmatig voor andere dingen gebruikt. Kinderen spelen ermee of de zakjes worden losgetrokken, waarna ze op de grond blijven liggen. Bovendien geldt de opruimplicht niet alleen op de locaties waar de hondenpoepzakjes hangen, maar overal. Hondeneigenaren moeten dus al vanaf de voordeur iets bij zich hebben om hondenpoep op te kunnen ruimen. Daarom worden de zakjes bij de prullenbakken weggehaald en zijn hondenpoepzakjes vanaf 1 augustus af te halen bij het Servicecentrum van de gemeente aan de Koningin Wilhelminalaan 2 in Leidschendam en de locaties van Stadsbeheer aan de Einddorpstraat 18 in Voorburg en de Veurse Achterweg 14 in Leidschendam. Daarnaast zijn ze onder andere te koop bij de supermarkt.

Meer prullenbakken

De gemeente gaat extra prullenbakken plaatsen om zwerfafval te voorkomen. Inwoners die een plek kennen waar vaak zwerfafval ligt en waar nu geen prullenbak in de buurt is, kunnen dit doorgeven door een e-mail te sturen naar [email protected]. De gemeente beoordeelt samen met het serviceteam of deze locaties geschikt zijn.

Samen met ondernemers

De gemeente gaat met ondernemers in gesprek over wat zij nodig hebben om de omgeving rond hun winkel of bedrijf schoon te houden. Winkeliers en horeca hebben de plicht om binnen 25 meter van hun pand op te ruimen. Dit gebeurt nu niet altijd. De gemeente gaat ondernemers daar vaker op aanspreken.

Scholen denken mee

Daarnaast wordt vanuit het onderwijs meegedacht. Verschillende scholen hebben bijvoorbeeld een opruimactie opgezet. Leerlingen van het Corbulo Tech & Design College ontwerpen een ‘doneerring’ voor aan prullenbakken. Wie geen tijd heeft om zijn lege blikje of flesje bij de supermarkt in te leveren, kan deze in de doneerring plaatsen. Iemand anders kan deze er uit halen om bij de supermarkt in te leveren voor statiegeld. Zo voorkomen we dat het blikje zomaar ergens wordt achtergelaten als zwerfaval of dat het blikje als restafval in de verbrandingsoven komt.