De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) stelt: “Er is sprake van een brede maatschappelijke ontwikkeling waarin steeds meer diensten slechts per PIN of giraal kunnen worden betaald. In een beperkt aantal gemeenten is het voor het aanvragen van documenten zoals een paspoort of rijbewijs niet meer mogelijk om aan de balie met contant geld te betalen.
Dit is voor bepaalde groepen inwoners een probleem, omdat zij niet met een pinpas kunnen of willen betalen. Het is belangrijk dat niemand wordt uitgesloten van dienstverlening.” De fractie GBLV/Gemeentebelangen heeft daartoe de volgende vragen aan burgemeester Klaas Tigelaar gesteld, die daarop heeft geantwoord.
Vraag 1
Op https://www.lv.nl/rijbewijs wordt aangegeven dat betaling alleen kan geschieden per pin. Klopt het dat er niet contant betaald kan worden voor het aanvragen van documenten?
Antwoord
Ja, inwoners kunnen in beginsel alleen met pin betalen. Dit zorgt voor een efficiënt betaalsysteem en voor veiligheid van personeel en bezoekers.
Vraag 2
Zo ja, sinds wanneer hanteert het college een Pin-Only beleid?
Antwoord
Het pin beleid is in 2014 ingevoerd.
Vraag 3
Voorziet de gemeente in de mogelijkheid voor inwoners om contact te betalen, wanneer betaling per PIN voor de inwoner niet mogelijk of wenselijk is?
Antwoord
De gemeente biedt maatwerk waar nodig. Als iemand niet kan of niet wil pinnen dan wordt een passende oplossing geboden. Dit gebeurt meestal in de vorm van een bank overschrijving. Maatwerk is soms nodig als twee vervangende documenten worden aangevraagd na diefstal of verlies waarbij ook de pinpas weg is. Er zijn in onze gemeente sinds de invoering geen signalen of knelpunten bekend ten aanzien van het pin beleid. Inwoners hebben ten alle tijden toegang tot de gemeentelijke dienstverlening.