Naar aanleiding van recente landelijke berichtgeving over de gebrekkige communicatie bij calamiteiten, heeft GBLV/Gemeentebelangen schriftelijke vragen gesteld aan het college. Inwoners van Leidschendam, Voorburg en Stompwijk moeten weten waar zij naartoe kunnen bij een grote ramp, zoals een overstroming of grootschalige stroomstoring.
Raadslid Hans Peter Klazenga GBLV:“ Ik zou eerlijk gezegd niet weten waar ik naartoe moet bij een ramp. En ik verwacht dat veel mensen in onze gemeente dat gevoel herkennen. Juist in onzekere tijden moet je als gemeente duidelijkheid bieden.”
De uitzending van het NOS Journaal op 20 mei, waarin werd benoemd dat veel gemeenten nog geen actuele opvangplannen hebben gecommuniceerd, was voor GBLV de aanleiding. Ook Leidschendam-Voorburg kan geraakt worden door noodsituaties.
Klazenga:“Vanuit de Rijksoverheid krijgen we het advies om noodpakketten en contant geld in huis te hebben, maar als niemand weet wáár je heen moet, blijven we met die boodschap hangen. Het kan toch niet zo zijn dat we allemaal een rubberboot moeten klaarzetten.”
GBLV erkent dat de Veiligheidsregio Haaglanden formeel verantwoordelijk is voor rampenbestrijding, maar vindt dat de gemeente hierin een eigen rol moet pakken. Lokale omstandigheden vragen om lokale voorbereiding en heldere communicatie per wijk of kern.
“Tijdens de Limburgse wateroverlast in 2021 bleek hoe kwetsbaar wijken en gemeentes kunnen zijn. Juist dan willen mensen weten: waar kan ik veilig heen? Die duidelijkheid ontbreekt nu,” aldus Klazenga.
Tot slot pleit GBLV ervoor om inwoners actief te informeren én zelfredzaamheid te stimuleren.
“Op de website van het Rode Kruis staat goed beschreven wat je in huis kunt hebben. Maar de gemeente moet het grotere plaatje schetsen. Dat geeft vertrouwen. Juist dat hebben mensen nodig in onzekere tijden.”