'Extra geld voor OV in 2023 hard nodig'

8 July 2022, 10:49 uur
Lokaal
mainImage

Zonder steun van het Rijk dreigt 20 tot 30% van de dienstregelingen in het openbaar vervoer (OV) in 2023 weg te vallen. De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) heeft daarom een dringend verzoek aan het Rijk gedaan om de financiële steun per 2023 niet te stoppen, maar hiermee door te gaan. De MRDH is opdrachtgever van het regionale en stedelijke openbaar vervoer in 23 regiogemeenten waaronder in Leidschendam-Voorburg.

Mogelijk minder bussen en trams
Nu de coronacrisis zo goed als voorbij is, stijgen de reizigersaantallen weer. Toch zullen de gevolgen van de coronamaatregelen nog lange tijd merkbaar zijn: reizigers, vooral forenzen en toeristen, hebben hun reisgedrag structureel aangepast. De vervoerbedrijven en de MRDH hebben een forse financiële opgave. Helemaal nu het Rijk de steun per 2023 zal stoppen, terwijl de reizigersaantallen nog steeds niet op het niveau van vóór de coronacrisis zitten. Hierdoor ontstaat een tekort op de begroting en dreigen bezuinigingen op het openbaar vervoer in onze regio. Denk daarbij aan minder bussen of trams, haltes die vervallen of zelfs hele lijnen die opgedoekt worden. Daarom doet de MRDH een dringend verzoek aan het rijk om haar steun langer door te zetten, zodat er geen afbreuk van het openbaar vervoer in de regio’s Den Haag en Rotterdam hoeft plaats te vinden.

MRDH en Leidschendam-Voorburg
De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) is opdrachtgever van het regionale en stedelijke openbaar vervoer in 23 regiogemeenten waaronder in Leidschendam-Voorburg. De MRDH is een regionaal samenwerkingsverband van gemeenten in de Haagse en Rotterdamse regio die samenwerken aan de bereikbaarheid en economie in deze regio. Goed openbaar vervoer is noodzakelijk in deze verstedelijkte regio. De gemeentes willen hun leefomgeving duurzaam, leefbaar en bereikbaar houden, nu en in de toekomst.
Om het openbaar vervoer te bekostigen, ontvangt de MRDH geld van het Rijk. Een deel van de kosten wordt echter vanuit reizigersopbrengsten betaald. Door corona werd er veel minder gebruikgemaakt van het openbaar vervoer en viel een groot deel van de reizigersopbrengsten weg. Dit tekort werd tijdens de coronacrisis gecompenseerd door het Rijk.

Eind juni 2022 heeft wethouder Jeffrey Keus (Mobiliteit) van gemeente Leidschendam-Voorburg samen met 400 lokale en regionale politici in Nederland een brandbrief aan het kabinet ondertekend.