Elektriciteitsnet in Leidschendam-Voorburg steeds voller

18 July 2025, 16:29 uur
Lokaal
mainImage

De netbeheerders TenneT en Stedin hebben laten weten dat het elektriciteitsnet in een groot deel van Zuid-Holland, waaronder Leidschendam-Voorburg, steeds voller raakt.

De meeste woningbouwprojecten kunnen doorgaan. Maar grote aanvragen van bedrijven en andere voorzieningen voor nieuwe of zwaardere aansluitingen worden vanwege de krapte op het net op een wachtlijst gezet. Hierdoor staan verschillende bouwprojecten in de gemeente onder druk. De gemeente zoekt samen met Stedin naar oplossingen.
We hebben met zijn allen steeds meer elektriciteit nodig voor elektrisch verwarmen, elektrisch koken, nieuwbouw van woningen en het opladen van elektrische auto’s. Dat gebeurt vaak op piekmomenten. Ook het opwekken van energie zorgt voor piekmomenten op het elektriciteitsnet, waardoor het net op momenten overbelast raakt. Dit kan problemen opleveren, zoals langdurige storingen. Netbeheerders TenneT en Stedin willen dit voorkomen en zetten daarom sinds december 2024 aanvragen voor grootverbruikers elektriciteitsaansluitingen op een wachtlijst, net als bestaande aansluitingen die vergroot moet worden.  

Uit een eerste scan blijkt dat dit mogelijk bouwprojecten in de gemeente raakt, bijvoorbeeld nieuwbouw van scholen en bedrijfsverzamelgebouwen en grote woningbouwprojecten. Ook verduurzamingsprojecten, zoals grootschalige de opwek van zonne-energie, lopen mogelijk vertraging op als er geen extra capaciteit op het elektriciteitsnet vrijkomt.  

Oplossingen
Het elektriciteitsnet in bijna heel Nederland moet worden versterkt. TenneT verwacht dat dit in onze regio tussen 2032 en 2035 gebeurt en dat dan pas alle problemen zijn opgelost. De gemeente werkt samen met de netbeheerders om in de tussentijd oplossingen te vinden. Stedin zoekt naar locaties voor 2 extra hoofdverdeelstations. Er wordt ook een plan gemaakt voor het plaatsen van transformatorhuisjes in de wijken om het lokale netwerk te versterken. TenneT onderzoekt of het mogelijk is om afspraken met grote partijen, zoals bedrijven, te maken om bijvoorbeeld tijdens piekmomenten minder elektriciteit te gebruiken.  

De gemeente en initiatiefnemers van projecten onderzoeken welke oplossingen er zijn voor verschillende projecten. Bijvoorbeeld energie opslaan in batterijen en deze later gebruiken. Daarnaast wordt onderzocht of er gebieden zijn waar we te veel plannen tegelijk hebben lopen, en of het nodig is om prioriteiten te kiezen om te voorkomen dat alles tegelijk vastloopt. In het najaar is meer duidelijk over de consequenties voor de verschillende projecten en de benodigde aanpassingen en eventuele prioritering.

De netbeheerders roepen iedereen op tijdens de piekmomenten in de wintermaanden - november tot en met februari - tussen 16.00 en 21.00 uur minder stroom te gebruiken. Door het energieverbruik beter over de hele dag te verdelen, kan het elektriciteitsnet dit beter aan. Zodra er weer ruimte is op het elektriciteitsnet worden grote aanvragen weer in behandeling genomen.  

Inwoners houden elektriciteit
Voor alle inwoners, bedrijven en maatschappelijke gebouwen die al een elektriciteitsaansluiting hebben, blijft elektriciteit gewoon beschikbaar. Inwoners kunnen ook nog steeds (kleinverbruik)aansluitingen krijgen of verzwaren voor bijvoorbeeld een warmtepomp, laadpaal of zonnepanelen.