Einde aan tijdelijke onderwijsvoorziening in Leidschendam-Voorburg

10 July 2024, 08:20 uur
Lokaal
mainImage
Op de foto met leerkrachten van links naar rechts: Sem van het Maalpad, Carry Biesbroek, Viktoria Voronchykhina, Huib Boreel, Oksana Anhel, Marieke Tiggelman. Niet op de foto: Evgenie Zhytnik, Hilde Looijen en Melanie Hollemanen Walter Faber.

Toen in 2022 de eerste Oekraïners, gevlucht voor de oorlog, in Leidschendam-Voorburg aankwamen is in sneltreinvaart de school aan De Haar (voormalig gebouw van basisschool De Trampoline) gereed gemaakt voor onderwijs voor de kinderen.

'Met donaties, onder andere opgehaald door leerlingen van andere scholen, kon de school worden ingericht. Ook is er veel speelgoed gedoneerd en spelletjes om de gevluchte kinderen én hun ouders een veilige en geborgen omgeving te bieden", aldus wethouder Onderwijs Jeffrey Keus. "Ondanks de onzekerheid over het verloop en de duur van de oorlog is ervoor gekozen om het onderwijs zowel in de Oekraïense als de Nederlandse taal te geven. Hierdoor zijn bijna alle kinderen die hier naar school zijn gegaan in staat om het komende schooljaar door te stromen naar het reguliere onderwijs. Vijf kinderen hebben hiervoor nog een tussenjaar nodig".

Kues: "Nu twee jaar later komt er een einde aan deze tijdelijke onderwijsvoorziening. Vrijdag was ik op De Haar bij het informele afscheid om namens de gemeente de leerkrachten en vrijwilligers te bedanken voor hun toewijding en ongelooflijke inzet om de kinderen zich veilig en thuis te laten voelen. En, ondanks alle onzekerheid en verdriet, ook hoop en perspectief te bieden".