Volgende week behandelt de Gemeenteraad de begroting 2025. Daarin staat hoeveel geld er besteed gaat worden aan welk beleid. Maar ook welke maatregelen worden genomen om de doelstellingen van de gemeente te halen. Eén van die doelstellingen is een groenere gemeente en een gezonde leefomgeving voor de inwoners.
Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg vindt dat de doelstellingen wel in de begroting staan, maar de maatregelen niet. Het blijft bij mooie woorden, maar wanneer kunnen de inwoners iets zien van de beloofde inzet? Dat heeft Stichting Duurzaam de Raadsleden meegeven tijdens het inspreekrecht inwoners afgelopen dinsdag 5 november.
Marjan van Giezen, voorzitter Stichting Duurzaam: “de begroting geeft weinig zicht op concrete maatregelen. Het kan echt concreter, en we roepen de Raadsleden op zich daarvoor in te zetten. Hoe willen zij straks de volgende verkiezingen ingaan als zij geen concrete voorbeelden kunnen geven van wat er is bereikt de afgelopen periode? Hoe wil dit college over 10 jaar herinnerd worden? Als een college dat de gemeente heeft dichtgebouwd zodat er geen ruimte meer is voor groen of een mooi park? Nee toch?
In haar inspreekbeurt gaf ze de Raadsleden enkele concrete suggesties mee om in de begroting op te nemen. Zoals een brede proef met 30km in Voorburg-oud, de aanleg van een park bij de nieuw te bouwen wijken Klein Plaspoel Polder en Overgoo. En een verplichte groen-indicator bij nieuwe bouwplannen. Zodat aan de voorkant al ruimte en geld wordt gereserveerd voor groen nabij de woningen.
Stichting Duurzaam L-V hoopt dat de gemeenteraadsleden deze handschoen oppakken en de begroting volgende week een stukje concreter gaan maken. Met maatregelen die onze leefomgeving verbeteren. Niet alleen op papier, maar nu in het echt!