'De Vlietlijn is een financieel risico'

16 May 2025, 12:45 uur
Lokaal
mainImage

Inwoner Arne Otten heeft tijdens de gemeenteraads-vergadering ingesproken over de Vlietlijn. Zijn betoog luidde als volgt.

"Ik werk als programmadirecteur en Gateway reviewer bij de Rijksoverheid. Ik leid dus zelf grote projecten en licht die van anderen vertrouwelijk door. Als inwoner van Voorburg ben ik betrokken geraakt bij de plannen voor de Vlietlijn. En dan denkt u misschien: wat hebben wij daarmee te maken? Nou, best veel denk ik: De Vlietlijn is een financieel risico en uw inwoners krijgen daarvoor achteruitgang in onder meer leefbaarheid en veiligheid terug".

Ten eerste: De aftakking van de Vlietlijn door Rijkwijk is de beoogde nieuwe route voor Lijn 1. Voor inwoners van Rijswijk betekent het omleggen van die lijn via de Binckhorst een flinke verslechtering van de bereikbaarheid, leefbaarheid, en veiligheid. Voor reizigers een vertraging door omrijden en het feit dat de tram meerijdt met het verkeer. En Twee: Uit de vervoerswaardestudie blijkt dat Lijn 1 omleggen leidt tot minder reizigers. Als medeopdrachtgever voor de Vlietlijn organiseert u daarmee een exploitatietekort op Lijn 1 met negatieve gevolgen voor het OV-budget in de hele regio.

Dat budget staat al zwaar onder druk want het kabinet voert vanaf komend jaar een bezuiniging van 59 miljoen structureel op de MRDH door. Uit de lobbybrief van de MRDH waarmee is geprobeerd die bezuiniging te voorkomen blijkt dat de business-case voor de exploitatie van nieuwe lijnen zoals de Vlietlijn ook nog jaren negatief zal zijn. De lobby heeft weinig opgeleverd. De bezuiniging is al ingeboekt. Er komt dus minder geld binnen. Maar zijn de risico’s op de uitgaven kant dan wél volledig in control?

Ik neem u mee. De Vlietlijn bestaat uit twee verschillende takken die samen ongeveer 5 kilometer lang zijn. Het project is nu begroot op 572 miljoen euro – zo’n 110 miljoen per kilometer.

Daarbovenop komt 165 miljoen voor het ‘no-regret-pakket’. In totaal dus bijna drie kwart miljard waarvan het grootste deel mogelijk regret. Want er zijn zorgen of het daarbij blijft. De fietstunnel bij de Trekvlietbrug die begroot was op 9 miljoen bleek na aanbesteding al meer dan het dubbele en de uitvoering is nog niet eens gestart.

Is er bij de Vlietlijn realistisch geraamd? We weten het niet want de stukken zijn niet openbaar. Wat we wel weten is dat bij grote projecten regelmatig veel te optimistisch wordt geraamd. Daar is veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en het is één van de oorzaken waardoor grote projecten financieel ontsporen.

"Dat die drie kwart miljard niet genoeg is door complexe passages zoals de Sporendriehoek, en uitkoop van ondernemers die op het tracé liggen is een publiek geheim. Ook op andere plaatsen blijken de mogelijkheden voor goede en betaalbare inpassing van het voorkeurstracé tegen te vallen". 

"Er is dus al bij het Rijk gelobbyd voor extra geld. Dat was geen succes. In het MIRT zijn al veel projecten door geldgebrek gepauzeerd en gelet op het spelregelkader is er weinig ruimte voor incidentele budgetverhogingen bij tegenvallers. Gelijktijdig is een forse bezuiniging op het structurele budget voor OV in onze regio ingeboekt. De conclusie is duidelijk. Er moet beter op de centjes gelet gaan worden.
Dat kan ook. Het grote geld zit altijd in de uitvoering en die fase ligt bij de Vlietlijn nog ver voor ons. De lange doorlooptijd van de gebiedsontwikkeling CID - Binckhorst (meer dan twintig jaar) maakt een adaptieve aanpak noodzakelijk. Daarbij worden de mobiliteitsmaatregelen gefaseerd uitgevoerd. Dat is zo afgesproken in het MIRT. Pauzeren, Evalueren, Herplannen is allemaal relatief goedkoop en het waar nodig aanpassen van de ingeslagen weg is een kenmerk van grote projecten die wel hun doel bereiken.
Mijn oproep aan u is dan ook: uit net als uw collega’s in Delft uw bezwaren tegen omlegging van de huidige route van Lijn 1 en breng de mogelijkheid van alternatieven zoals dat van Buren van de Binckhorst in scope van het project".