De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft het nieuwe beleidsplan Schuldhulpverlening 2025-2028 vastgesteld.
D66 fractievoorzitter Mahjoub Mathlouti spreekt zijn steun uit voor het plan, maar benadrukt ook voor D66 enkele belangrijke aandachtspunten. Hij zegt: “We benadrukken het belang van het zoveel mogelijk voorkomen van schulden en de inzet van vroegtijdige hulp in samenwerking met woningcorporaties, zorgverzekeraars en energiebedrijven. De daadwerkelijke inzet van ‘vroegsignalering’ moet veel beter, maar gelukkig wordt daaraan gewerkt. Schulden hebben niet alleen financiële gevolgen, maar mede daardoor ook een grote impact op het zelfvertrouwen van mensen en zelfs de gezondheid. Gelukkig zetten we met dit beleidsplan belangrijke stappen om inwoners sneller en beter te ondersteunen, zodat zij weer perspectief krijgen op een schuldenvrije toekomst.”
D66 heeft in de raadsvergaderingen vragen gesteld over verschillende onderdelen van het plan, waaronder het saneringskrediet, de noodzaak om schuldhulpverlening beter te koppelen aan ander gemeentelijk beleid en de stijgende schuldenproblematiek onder verschillende groepen.
Over de inzet van het saneringskrediet is D66 tevreden. Met het krediet worden de schulden van de schuldenaar gecombineerd tot één schuld waardoor mensen overzicht en rust krijgen tijdens hun schuldhulpverleningstraject. Het maximale aflossingsbedrag inclusief rente blijft voor inwoners afhankelijk van draagkracht.
Wat D66 betreft moet het schuldhulpverleningsbeleid nog beter worden betrokken bij ander gemeentelijk beleid zoals het armoedebeleid en het re-integratie en participatiebeleid. Mathlouti: “Schulden staan niet op zichzelf. Schulden zijn ook het gevolg van het wel of niet hebben van voldoende inkomen, het wel of niet hebben van een baan maar bijvoorbeeld ook door gebrek aan kennis. D66 blijft dan ook de oproep doen om de beleidsterreinen nog beter bij elkaar aan te laten sluiten. Mijn fractie sluit niet uit om deze onderwerpen in de toekomst voortaan gezamenlijk in de raad te behandelen en vast te stellen!.”
Een belangrijk punt van zorg voor D66 blijft de toenemende schuldenproblematiek onder jongeren. Mathlouti zegt daarover: “D66 mist een duidelijk beeld van de omvang en achtergrond van deze schulden in de gemeente. Daarom hebben we een motie ingediend die het college oproept om in ieder geval: het aantal jongeren in Leidschendam-Voorburg met schulden in kaart te brengen, inzicht te geven in de aard en achtergrond van deze schulden en de gemeenteraad hier na de zomer van 2025 over te informeren.
Als we jongeren echt willen helpen, moeten we beter begrijpen hoe groot het probleem in onze gemeente is en wat de oorzaken zijn. Alleen dan kunnen we gericht beleid maken dat voorkomt dat zij verder in de schulden raken. Al hebben we over de oorzaken wel een sterke aanname. Het gemak waarmee jongeren bijvoorbeeld online met een paar klikjes meerdere aankopen kunnen doen is niet per se een goede zaak,” zegt Mathlouti. “Verbieden is niet aan ons, maar jongeren gericht wijzen op de gevolgen van kopen met achteraf betalen is een goed begin.”
Daarnaast merkt D66 op dat het huidige schuldhulpverleningsbeleid nog te weinig mensen bereikt. Daarom diende D66, samen met GroenLinks en de PvdA, een voorstel in voor een gerichte communicatiestrategie. Deze strategie richt zich specifiek op doelgroepen als anderstaligen, laaggeletterden, jongeren en ondernemers, zodat ook zij beter geïnformeerd worden over de mogelijkheden van schuldhulpverlening. Ook dit voorstel werd met succes aangenomen.
“Iedereen die hulp nodig heeft, moet weten waar hij of zij terechtkan,” benadrukt Mathlouti. “Met gerichte communicatie zorgen we ervoor dat niemand buiten de boot valt, ongeacht achtergrond, opleidingsniveau of arbeidssituatie.