College geeft kijkje in hun financiële keuken voor 2023

26 September 2022, 14:56 uur
Lokaal
mainImage
Het College van Leidschendam- Voorburg, van links naar rechts Jeffrey Keus (GBLV), Philip van Veller (VVD), Astrid van Eekelen (VVD), Bianca Bremer (GBLV) en Marcel Belt (D66).

Wethouder Philip van Veller (VVD) kent naar zijn zeggen een paar hoogtepunten in het jaar. Een hoogtepunt is als de begroting voor een wethouder van Financiën wordt vastgesteld door de gemeenteraad.

Het één na hoogste is de presentatie. Vandaar dat alle leden van het College naast Philip van Veller vanochtend in theater Het Veur aan de Damlaan persoonlijk een informele toelichting gaven. Bianca Bremer (GBLV), Astrid van Eekelen (VVD), Jeffrey Keus (GBLV) en Marcel Belt (D66) presenteerden een kijkje in hun financiële keuken voor 2023.

Philip van Veller trapte af hoe alles over de grote lijnen in elkaar steekt.

“Het moto is ‘Aan de slag’, waarin belangrijke zaken aan de orde komen en waar we iets mee moeten doen, zoals de energie. Leidschendam- Voorburg staat er positief voor. De Eneco-aandelen hebben weliswaar serieus geld opgeleverd, maar als College begroten we behoedzaam. Het doel is om goede dingen voor de lokale samenleving te doen en onze inkosten en uitgaven in balans te hebben en te houden”.

Toekomst

Van Veller: “2023 en 2024 worden mooie jaren. 2025 zal daarentegen een ruw jaar worden, tenminste zo is de pronose. 2026 wordt een ravijn-jaar genoemd. Je ziet dan in alle gemeenten in Nederland de inkomsten er op achteruit gaan. Als je kijkt naar de inkomsten van Leidschendam- Voorburg komen die voor 54 procent van het Rijk dat in 2026 op een andere manier het geld naar de gemeenten toe gaat sluizen. De wijze hoe dat gaat gebeuren is nog niet bekend".

"De Hondenbelasting wordt meteen in 2023 afgeschaft. De Onroerend Goed Zaakbelasting blijft netto gelijk. De Afvalstoffen heffing wordt in netto verlaagd, maar inflatie-technisch verhoogd. Ten aanzien van de uitgaven zie je dat in het Social Domein zaken als jeugd, ondersteuning van ouderen en mensen die geen werk hebben hoog op de lijst heeft staan. Het Sociale Domein is er voor iedereen die het nodig heeft".

"Naar de drie grote aandachtspunten, namelijk Jeugd, WMO en Bijstand, zal 41 procent van de totale begroting hiernaat toe gaan, wat 100 miljoen van de totale 250 miljoen betekent. Tevens wordt er veel geld gereserveerd voor onder andere diensten van de gemeenten, bouwen en wonen, duurzaamheid veiligheid, onderwijs, sportcultuur, recreatie". 

“Ik heb een positief gevoel aan de presentatie van de begroting overgehouden”, reageert Philip van Veller. “We konden als College veel naar voren brengen. Deze gelegenheid krijgen we niet vaak. De begroting is niet definitief, de gemeenteraad heeft uiteraard de eindbeslissing. Een belangrijk aspect in deze presentatie is helderheid geven en duidelijk maken dat de begroting een middel is en geen doel en welke keuzes waarom worden gemaakt. Het is vervolgens de bedoeling dat we ons aan deze keuzes houden. Ik houd niet van overschrijdingen, want dan worden je keuzes overruled".