CDA: 'In een zorgzame gemeente sta je nooit alleen'

29 March 2021, 08:50 uur
Lokaal
mainImage

Eenzaamheid bestrijden is een grote maatschappelijke uitdaging. Of je nu jong bent of oud, samenwoont, alleenstaande bent of in een gezin leeft, niet alleen bent. Eenzaamheid kent geen grenzen en heeft een grote impact op teveel inwoners in Leidschendam-Voorburg. Het CDA Leidschendam-Voorburg is blij met de publicatie van het ‘plan van aanpak eenzaamheidsbestrijding. “Samen komen we verder, Eén tegen eenzaamheid.”

“Ik kan niet wachten om in een lokale coalitie aan de slag te gaan.” Dat was de eerste reactie van gemeenteraadslid Jan Hendriks (CDA) na het lezen van het plan door CDA-wethouder Juliëtte Bouw gepresenteerde ‘Plan van aanpak eenzaamheidsbestrijding’ van de gemeente Leidschendam-Voorburg. Terecht wordt de bestuurlijke verankering gezocht bij de landelijke coalitie ‘Eén tegen eenzaamheid’, om van daaruit een zwaar appél te doen op maatschappelijke partners “Het grootste maatschappelijke probleem van deze tijd kunnen we alleen samen oplossen”.

Een enorm vraagstuk

“Feitelijk moeten we ons schamen.” aldus Hendriks. De GGD signaleert dat niet minder dan 45% van onze bevolking zich soms eenzaam voelt. De waarnemingen sluiten aan op de eerdere CDA-enquête: ‘er niet bij (kunnen) horen, geen toegevoegde waarde hebben’. Een gevoel wat je zelf ervaart – al of niet pandemie-gedreven - met depressieve gevoelens en weinig levensvreugde tot gevolg.

Waar is de kracht van onze sociale cohesie? Nabûrschap? “Helemaal eens dat een enthousiaste kwartiermaker een lokale coalitie moet smeden van welzijnsstichtingen, kerken/moskeeën, thuiszorgorganisaties, huisartsen, bedrijven, mantelzorgers en subsidiepartners. Moeten we subsidiestromen niet afhankelijk stellen van de toegevoegde waarde aan de oplossing van dit probleem?” 

Het doel? Een gezamenlijk initiatief tot het ontwikkelen van cirkels van aandacht om contactdrempels te verlagen en het leggen van relaties te stimuleren. ‘Oprechte aandacht’ van en voor iedereen. 

Een droombeeld

De ‘coalitie tegen eenzaamheid’ heeft een forse uitdaging. Hoe kunnen de netwerken van respect, wederzijds contact en aandacht vorm krijgen? Hoe zorgen we ervoor dat elke inwoners van Leidschendam-Voorburg die daar behoefte aan heeft aangehaakt is en wordt op een ‘cirkel van aandacht’. Dat de drempels laag zijn en al onze netwerken open staan voor nieuwe deelnemers.

Fysieke relaties zijn van het grootste belang, maar de pandemie heeft ons laten zien dat ook digitale netwerken toegevoegde waarde hebben. Apparatuur en ondersteuning is voor sommige inwonersgroepen onvoldoende toegankelijk. Het is aan onze gemeente om in samenspel met de lokale coalitie deze mogelijkheden (zoals videobellen, chatten digitale concerten) verder te ontwikkelen.

“Dankbaar kunnen we zijn voor initiatieven die genomen worden, maar wat mij betreft mag er een schepje bovenop: (buiten)sport en wandelen voor ouderen; kunst, cultuur en muziek in de open lucht via digitale middelen; koffie-to-go met moment-van-aandacht”. Hoog tijd dat onze gemeenschapsvoorzieningen overigens weer wat lucht krijgen. Dat helpt.

“Juist nu, kunnen we ons geen zwakte veroorloven in de ondersteuning van onze wijk/buurtcentra, bibliotheken, cultuurorganisatie en sportverenigingen.” De traditionele steun van het CDA voor het maatschappelijk middenveld is in ieder geval gegarandeerd.

“In een zorgzame gemeente sta je nooit alleen!” #NuDoorpakken

Buren, buurtgenoten, medebewoners, vrijwilligers

Toch blijft ook en nog steeds belangrijk om eenzaamheid te herkennen of te voorkomen, het directe contact met buren. Al is het maar een groet, het doen van een boodschap een vriendelijk woord over de heg. Of af en toe een kopje koffie. Ook zijn er in Leidschendam verschillende organisaties (te vinden via het vrijwilligerssteunpunt van de gemeente https://www.lvvoorelkaar.nl) die ondersteuning bieden aan mensen die als buddy aan de slag willen. Die eerste stap kunnen we allemaal zetten.