BurgerKrachtCentrale: 'mooie kans gemist in Leidschendam-Voorburg?'

8 April 2025, 08:20 uur
Lokaal
mainImage

‘Consent or no consent, that’s the question’, onder die titel organiseerde de BurgerKrachtCentrale een thema-avond. Centraal stond de vraag of de consentbenadering een goede vervanger zou kunnen zijn voor de tot nu toe gebruikelijke methoden in participatietrajecten bij bouwplannen. Consent betekent dat alle betrokken partijen instemmen met de behaalde uitkomst, dus een plan waartegen de betrokken stakeholders geen zwaarwegende bezwaren hebben.

De avond werd ingeleid door Karin Vosters, expert op het gebied van consent en Bert Blase, oud-burgemeester en landelijk ambassadeur voor burgerparticipatie.

De BurgerKrachtCentrale meldt het volgende over de thema-avond. 

De consentbenadering is op de thema-avond geoefend aan de hand van een fictieve casus over een ruimtelijk ontwikkelingsproject. Alle stakeholders waren vertegenwoordigd, oud-wethouders, gemeenteraadsleden, ambtenaren op het gebied van ruimtelijke projecten uit naburige gemeenten, projectontwikkelaars, maatschappelijke organisaties en actief betrokken inwoners. Het gesprek vond plaats aan drie dialoogtafels, begeleid door dialoogbegeleiders van Dialoog in Den Haag. Aan elke tafel waren zo veel mogelijk verschillende stakeholders vertegenwoordigd.

Als eerste startte een ronde van verduidelijking (is alles duidelijk?), daarna werden de belangen van de stakeholders in kaart gebracht, vervolgens volgde een ronde van bezwaren terwijl ook nog kort werd ingegaan op mogelijke oplossingen.

Elke tafel rapporteerde zijn bevindingen, waarna er feedback werd gegeven door de twee eerder genoemde deskundigen. We kunnen constateren dat de aanwezigen positief waren, blij verrast door deze dialoogmethode, waarbij iedere stakeholder aan bod kwam. En door de dialoog op zich, waardoor er niet onmiddellijk discussie ontstond en er ruimte kwam voor inzicht in en begrip voor elkaars belangen. Kortom, er werd echt geluisterd en mét elkaar gesproken in plaats van alleen tegen elkaar. Duidelijk werd ook dat de consent methode de meeste kans van slagen heeft als stakeholders vanaf het begin bij een project worden betrokken, dus niet wanneer de plannen al op hoofdlijnen gereed zijn. Duidelijk werd ook, dat de consentbenadering tijd kost, tijd aan de voorkant, maar juist veel tijdswinst aan de achterkant oplevert omdat onder andere een gang naar de rechter kan worden voorkomen.

De BurgerKrachtCentrale kijkt met haar deelnemers terug op een geslaagde avond waar een eerste kennismaking met de consentbenadering centraal stond. De constructieve sfeer en het enthousiasme onder de aanwezigen  maakten duidelijk dat er draagvlak is voor een andere manier van participeren en besluitvorming. Tegelijkertijd was de afwezigheid van het College en de ambtenaren ruimtelijke ordening van de gemeente L-V opvallend. Ondanks herhaalde en tijdige uitnodigingen bleef hun stoel leeg, een gemiste kans voor het gemeentebestuur en een teleurstelling voor de deelnemers.

De BurgerKrachtCentrale gaat zich in de komende periode beraden op vervolgstappen, nl of en zo ja op welke wijze en in welke vorm de consentbenadering kan worden ingezet bij ruimtelijke ordeningsprojecten in de gemeente L-V.