Burgemeester ontvangt jubileumboek over Molen De Vlieger

9 May 2021, 07:59 uur
Lokaal
mainImage
De eerste exemplaren waren voor burgemeester Tigelaar, wethouder Van Eekelen en molenaar Bram Zonderop. (Foto Michel Groen).

Op de Nationale Molendag 8 mei hebben burgemeester Klaas Tigelaar, wethouder Astrid van Eekelen en molenaar Bram Zonderop de eerste exemplaren ontvangen van een boek over Molen De Vlieger. Het is een uitgave van de Historische Vereniging Voorburg in samenwerking met Stichting Molen De Vlieger ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van deze Voorburgse molen. In dit boek wordt met tekst, kaarten en foto’s een beeld gegeven van de geschiedenis van deze poldermolen vanaf de bouw in 1621 tot en met het huidige molenmuseum.

Molen De Vlieger is een van de oudste nog werkende poldermolens van ons land. Sinds zijn verplaatsing naar het poldergebied van Essesteijn in 1989 heeft hij een belangrijke educatieve en toeristische functie. Tijdens het molenseizoen van 1 april tot 1 november leiden molenaar Bram Zonderop en een groep vrijwilligers bezoekers uit binnen- en buitenland en schoolkinderen rond in de molen. Zij krijgen er informatie over de constructie en werking van een poldermolen, over de verschillende molentypen en over het leven van een molenaar.

Het boek begint met een hoofdstuk over de polder die De Vlieger vierhonderd jaar heeft bemalen: de Veen- en Binkhorstpolder. Dit wordt gevolgd door de geschiedenis van de molen zelf, waarover veel nieuwe informatie in de archieven is gevonden. Daarna komen ook de andere molens die de polder hebben bemalen aan de orde.

Ruim aandacht krijgen vervolgens de molenaars van De Vlieger, voor zover er iets over hen bekend is. Zo is er het mysterie rond molenaar Arij de Vlieger, waarnaar de molen zou zijn vernoemd. Zoveel te meer is er bekend over de familie Zonderop die sinds de jaren dertig van de vorige eeuw tot op heden de molen bemant. Vervolgens wordt een impressie gegeven van het leven van een poldermolenaar.

Het boek wordt afgesloten met een hoofdstuk over Molen De Vlieger in de Tweede Wereldoorlog en met name de periode waarin de familie Zonderop onderdak heeft geboden aan drie Joodse onderduikers. Hun identiteit is nu achterhaald en hun trieste geschiedenis gereconstrueerd. Een van hen blijkt tijdens zijn verblijf zelfs de molen te hebben getekend.

Het molenboek telt 112 pagina’s, heeft een harde kaft  en kost € 20. Vrienden van Molen De Vlieger betalen € 15. Het boek is te bestellen via de website www.molendevlieger.nl. Leden van de Historische Vereniging Voorburg krijgen het boek gratis thuisbezorgd.

De verschijning van het molenboek is onderdeel van de viering van het jubileum van de molen. Vanwege de corona-pandemie is de rest van het jubileumprogramma voorlopig uitgesteld tot september.