Voorburgs Dagblad | Burgemeester: 'Mall blijft binnen de norm op piekmomenten'
mainImage

Burgemeester: 'Mall blijft binnen de norm op piekmomenten'

Burgemeester Klaas Tigelaar geeft zijn visie over de drukte binnen Westfield Mall of the Netherlands. "Bezoekersaantallen worden doorlopend gemonitord'
8 april 2021, 10:08 uur
Lokaal

Burgemeester Klaas Tigemeester heeft gereageerd op vragen van Voorburgs Dagblad naar aanleiding van de Paasdrukte van het afgelopen weekeinde in de Westfield Mall of the Netherlands. Onze redactie ontving hierover namelijk tientallen foto's van verontruste bezoekers die aangaven dat de Corona-regels, zoals het houden van anderhalve meter afstand, volgens hen werden overtreden.

"De gemeente Leidschendam- Voorburg monitort samen met de Westfield Mall of the Netherlands zorgvuldig dat het aantal bezoekers binnen de coronanormen blijft", aldus Klaas Tigelaar. "Het aantal mensen dat in de Mall aanwezig mag zijn, wordt berekend aan de hand van een rekenmodel van het Event Safety Institute, dat speciaal is opgesteld op de 1,5 meter afstandseis. Ook op piekmomenten blijft de Mall ruimschoots binnen de norm". 

"De gemeente kan als bezoekersaantallen worden overschreden gebruik maken van de handhavingsmogelijkheden die zij regulier ook heeft en maatregelen nemen. Maar dat is zoals eerder aangegeven niet aan de orde", vervolgt Tigelaar. "We hebben afspraken met de Mall om bezoekersstromen te reguleren als het druk lijkt te worden. Denk hierbij aan eenrichtingsverkeer binnen de Mall, mensen toe leiden naar andere ingangen door het parkeren te spreiden. Handhavers van de gemeente, beveiligers, gastheren en gastvrouwen van de Mall spreken mensen aan als ze geen 1,5m afstand houden of bijvoorbeeld geen mondkapje dragen. Er is constant contact tussen handhaving en de Shopping Center Manager van de Mall". 

Tigelaar: "De bezoekersaantallen van de Mall worden doorlopend gemonitord. Zowel uit de monitoring van de bezoekersaantallen als uit eigen waarnemingen blijken geen overtredingen. Een tijdsslot zoals u voorstelt is niet haalbaar. De eerder genoemde maatregelen voldoen om drukte te reguleren. Er is op dit moment geen aanleiding voor aanvullende maatregelen". 

"Het bron- en contactonderzoek van besmette inwoners wordt uitgevoerd door de GGD. De gemeente beschikt niet over informatie over besmette inwoners. In verband met privacy regels deelt de GGD deze informatie niet. In deze situatie zou de CoronaMelder app uitkomst kunnen bieden, maar die moeten mensen dan wel geïnstalleerd hebben op hun mobiele telefoon".


Door: Bart Bakker