Winkelcentrum De Julianabaan in Voorburg moet volgens het College een plek worden om trots op te zijn: meer ruimte voor groen, bomen, speelplekken, verblijfruimtes en ontmoetingsplaatsen.
Na zorgvuldige overweging heeft het college de voorkeursvariant vastgesteld voor het maken van een gebiedsvisie. Sinds 2022 werkt de gemeente nauw samen met ondernemers, bewoners, vastgoedeigenaren en bezoekers om het winkelgebied toekomstbestendig te maken.
De voorkeursvariant is de basis voor verdere plannen voor een aantrekkelijke Julianabaan voor ondernemers, bewoners en bezoekers. Dat vraagt om gedurfde veranderingen. Het moet een plek worden waar het voor mensen fijn is om te werken, winkelen en ontspannen.
Wethouder Astrid van Eekelen benadrukt het belang van deze ontwikkelingen: “Met deze plannen zetten we een belangrijke stap om De Julianabaan klaar te maken voor de toekomst. We creëren niet alleen een aantrekkelijker winkelgebied, maar maken ook ruimte voor groen, ontmoeting en verkeersveiligheid. Dit wordt een plek waar bewoners en bezoekers zich écht thuis voelen. Met de nieuwe bibliotheek als bruisend middelpunt.”
Nieuwe bibliotheek als huiskamer van Voorburg
Eén van de veranderingen is het huisvesten van de Bibliotheek aan de Vliet in een nieuw, groter en levendig pand op de huidige locatie van de Albert Heijn. Dit gebouw krijgt multifunctionele ruimtes voor kunst- en cultuureducatie, kennisprogramma's en maatschappelijke initiatieven. Hiermee wordt de centrale functie van de bibliotheek versterkt, zodat deze de nieuwe huiskamer van Voorburg wordt.
Meer veiligheid voor voetgangers en fietsers
Ook het verkeer in het gebied wordt aangepast. De bereikbaarheid per fiets, openbaar vervoer en auto blijft gegarandeerd, terwijl verkeersstromen worden heringericht om doorgaand autoverkeer te beperken. Het aantal parkeerplaatsen blijft minimaal gelijk, maar wordt beter verdeeld over meerdere locaties. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor groen, bomen, speelplekken, verblijfsruimtes en ontmoetingsplaatsen. Deze maatregelen vergroten de veiligheid voor voetgangers en fietsers in het gebied.
Van voorkeursvariant naar gebiedsvisie Met de voorkeursvariant als vertrekpunt wordt de komende maanden toegewerkt naar een gebiedsvisie. Deze visie beschrijft de verdere ontwikkelingsrichting van het gebied en vormt de basis voor concrete bouwplannen. Thema’s zoals parkeren, verkeer, groen en openbare ruimte worden verder uitgewerkt in nauwe samenwerking met vastgoedeigenaren en ondernemers. Daarnaast wordt op verschillende manieren advies ingewonnen bij bewoners en bezoekers. Participatie speelt in dit proces een belangrijke rol. De verwachte vaststelling van de gebiedsvisie door de gemeenteraad is gepland rond de zomer van 2025.