Zware windstoten gemeten in zuidwesten, hier en daar schade

10 June 2024, 18:37 uur
Landelijk
mainImage
VRPress

In het westen en zuidwesten van het land zijn maandagmiddag zoals verwacht zware windstoten gemeten. De zwaarste geregistreerde windstoot was op de Oosterscheldekering en had een snelheid van 102 kilometer per uur, meldt Weeronline. Boven land kwamen in Hoek van Holland en Vlissingen windstoten voor van 94 kilometer per uur.

Ondanks de harde wind was van een officiële storm boven land geen sprake, aldus Weeronline. Meteorologen spreken van een storm als de gemiddelde windsnelheid op ten minste één KNMI-weerstation minstens een uur lang uitkomt op windkracht 9. Maandag kwam het volgens Weeronline wel even tot windkracht 9 in Hoek van Holland, maar niet lang genoeg.

Met het oog op de zware windstoten gold maandagmiddag code geel in Zeeland, Noord-Brabant, Zuid-Holland en Noord-Holland. Rond 18.00 uur is die waarschuwing ingetrokken en is overal code groen van kracht.

Uit verschillende plaatsen kwamen maandagmiddag meldingen van schade door omgewaaide bomen. In Rotterdam reed een metro tegen een omgevallen boom, bevestigt een woordvoerster van vervoerder RET na berichtgeving door de regionale omroep Rijnmond. Er raakte volgens haar niemand gewond. Wel is het metroverkeer tussen Rotterdam-Slinge en Rhoon gestremd, er worden pendelbussen ingezet.

Door de harde wind geldt op de Markerwaarddijk (N307) tussen Lelystad en Enkhuizen sinds het einde van de middag een inhaalverbod. Ook moet het verkeer op de dijk, ook bekend als de Houtribdijk, zich houden aan een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur.

Naar verwachting neemt de wind maandagavond vanuit het zuidwesten weer af.

 


Door: ANP