Wilders uit opnieuw kritiek op Omtzigt

30 November 2023, 09:29 uur
Landelijk
mainImage
ANP

PVV-leider Geert Wilders vindt dat Pieter Omtzigt van Nieuw Sociaal Contract "politieke spelletjes" speelt. Het is de tweede keer in korte tijd dat Wilders uithaalt naar de NSC-leider. De PVV'er wil dolgraag een kabinet vormen met NSC, VVD en BBB.

Omtzigt gaf woensdag in zijn gesprek met verkenner Ronald Plasterk aan nog niet te willen onderhandelen over de vorming van een coalitie. Toen betichtte de PVV-voorman Omtzigt al van "Haagse spelletjes", "oude bestuurscultuur" en "machtsdenken".

Een dag later laat Wilders op X weten maandag op zijn werkkamer ruim een uur met Omtzigt te hebben gesproken. "Hij heeft punten en vragen op tafel gelegd en ik heb ze netjes beantwoord. Jammer dat hij dat vergeet te melden. Politieke spelletjes", aldus Wilders.

Omtzigt verklaarde na het gesprek met Plasterk dat hij nog "belemmeringen" ziet in de samenwerking met de PVV, onder meer omdat programmapunten van die radicaal-rechtse partij ingaan tegen de Grondwet. Omtzigt wil dat Wilders expliciet aangeeft welke punten van zijn programma niet meer actueel zijn.


Door: ANP