Welke soort VCA opleiding moet je medewerker volgen?

17 March 2023, 15:14 uur
Landelijk
mainImage
PR

Ondernemingen die VCA gecertificeerd willen worden, moeten hiervoor inzet van hun werknemers vragen. VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Het is een checklijst met punten waar je als werkgever aan moet voldoen. Maar het belangrijkste punt van de checklist, is de VCA opleiding voor alle medewerkers. Hier wordt de nadruk op gelegd. Medewerkers ontvangen na het succesvol afleggen van hun VCA opleiding een certificaat. Wanneer medewerkers hun certificaten hebben behaald, ontvangt de onderneming de VCA certificatie. Maar niet iedere werknemer hoeft dezelfde VCA opleiding te volgen.
 
VCA Basis
 
Iedere medewerker die op een bouwplaats of een andere werkomgeving werkt waar risico´s aanwezig zijn voor de veiligheid, gezondheid en het milieu, moet basiskennis in huis hebben. Basiskennis over hoe je onveilige werksituaties voorkomt of hoe je handelt in het geval van een calamiteit. Deze basiskennis wordt gegeven tijdens een opleiding VCA basis. De VCA Basis zal van toepassing zijn voor de meeste medewerkers die in de bouw, infra of andere technische branches werkzaam zijn. De VCA Basis is een heel toegankelijke opleiding waar je geen specifiek niveau voor hoeft te hebben. Iedereen, ook mensen zonder opleiding zijn in staat om een certificaat VCA Basis te behalen.
 
VCA VOL
 
Op werkplekken zijn ook leidinggevenden aanwezig. Denk aan opzichters, uitvoerders en groepschefs. Naast het feit dat zij basiskennis moeten hebben over een veilige en gezonde werkomgeving, wordt er meer van hen gevraagd. Hiervoor zijn zij tenslotte leidinggevenden. Zij moeten met het oog op veiligheid, gezondheid en het milieu hun medewerkers aansturen. Dit vergt een wat bredere kennis. Speciaal voor leidinggevenden is er de VCA VOL opleiding. VCA VOL staat in dit geval voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers Voor Operationeel Leidinggevenden. Kijk hier voor meer informatie als je interesse hebt in een VCA VOL opleiding voor jezelf of voor je leidinggevende medewerkers.
 
VIL VCU
 
VIL VCU staat voor Voor Intercedenten en Leidinggevenden VGM (Veiligheid, Gezondheid en Milieu) Checklist Uitzendbureaus. Dit is een hele mond vol en houdt dus een VCA in voor intercedenten en uitzendkrachten. De kans is groot dat je als uitzend- of detacheringsbureau personeel uitleent aan VCA gecertificeerde bedrijven. Het is dan nodig dat je uitzendkrachten VCA opgeleid zijn. Daarnaast vragen veel opdrachtgevers die zaken doen met externe partijen, dat zij VCA gecertificeerd zijn. Hierdoor moet je als intercedent ook de VIL VCU opleiding volgen.
 
Hoe moeilijk is de opleiding?
 
Een VCA opleiding volgen is niet moeilijk. Dit kan zelfs al (gedeeltelijk) online. Je krijgt wel veel informatie over hoe je veiligheid, gezondheid en milieu op de werkvloer in orde houdt. Gelukkig zijn dit voor medewerkers praktijksituaties die herkenbaar zijn. Daarom is de theorie relatief eenvoudig te onthouden en zullen vrijwel alle medewerkers hun VCA certificaat ontvangen. Mocht een medewerker gezakt zijn voor het examen? Dan is er altijd nog de mogelijkheid om opnieuw examen te doen.