Misschien heb je de term Internet of Things (IoT), oftewel het internet der dingen, wel eens gehoord, zonder precies te weten wat daar nu eigenlijk mee bedoeld wordt. Toch is de kans groot dat je het al gebruikt.
Eigenlijk is de definitie van het internet der dingen vrij simpel: het gaat om fysieke objecten die met elkaar verbonden zijn en die gegevens met elkaar uitwisselen via het internet. Hierbij kun je denken aan alledaagse objecten, zoals bijvoorbeeld een fitnesshorloge, maar ook aan zaken als medische apparatuur, landbouwmachines, toeleveringsketens, industriële robots of verkeerslichten.
Dit is anders dan zogenaamde “verbonden” objecten, zoals bijvoorbeeld een speaker die je aan kunt sluiten op je telefoon via Bluetooth.
Een object dat met het IoT verbonden is kan gegevens uit zijn omgeving verzamelen en deze naar andere apparaten sturen, zonder menselijke interventie. Hier kunnen vervolgens, door artificiële intelligentie (AI) of door mensen, analyses over worden gemaakt.
In dit artikel bekijken we welke mogelijkheden het internet der dingen biedt, en waar de grens ligt.
Wat zijn de voordelen?
Er zijn veel alledaagse objecten die aan het IoT verbonden kunnen worden. Een paar voorbeelden zijn een webcam, babyfoon, ijskast, thermostaat, printer, verlichting, horloge, wasmachine, auto en apparatuur voor netwerkopslag. Zo kan je auto je thermostaat waarschuwen als je bijna thuis bent, zodat je in een verwarmd huis thuiskomt, en kan de binnentemperatuur lager worden gezet als je afwezig bent. Hier zijn nog een paar voorbeelden van hoe het IoT wordt gebruikt in ons dagelijks leven:
- Intelligente huizen met bijvoorbeeld slimme verlichtingssystemen en apparaten die op afstand via een smartphone bestuurd kunnen worden (voerbakken voor huisdieren, wasmachines, videobewaking, sloten, enzovoort).
- Slimme auto’s die comfortabeler en veiliger zijn dankzij airconditioning, snelheidscontrole, bewaking van de accu en de bandenspanning, parkeren van de auto of het automatisch openen van de garagedeur of het hek.
- Gezondheids- en sportapparatuur, zoals bijvoorbeeld een GPS-tracker, een stappenteller of een hartfrequentiemeter.
Wellicht gebruik je een aantal van deze apparaten al wel, maar wie weet wat er in de toekomst misschien wel mogelijk is. Het kan maar zo dat je bijvoorbeeld een casinospel met bonus kunt spelen via smart glasses.
Maar het internet der dingen is niet alleen handig voor particulieren. Steeds meer sectoren maken ook gebruik van het IoT. De gezondheidszorg gebruikt het bijvoorbeeld voor patiëntbewaking door middel van de analyse van door implantaten of sensoren gegenereerde gegevens. Ook kunnen ziekenhuizen er hun voorraden van medicijnen en apparatuur mee beheren, en kunnen routeberekeningen helpen sneller te reageren bij noodgevallen.
Bedrijven kunnen het IoT ook gebruiken bij het leveren van goederen.
Gemeentes kunnen een “slimme stad” creëren, waarbij uitstootgassen gemonitord worden luchtverontreiniging te verminderen en de verkeerssituatie wordt verbeterd door middel van slimme stoplichten en videobewaking.
In de landbouw kan het IoT helpen met het monitoren van de hoeveelheid licht, temperatuur, vochtigheid van lucht en bodem, bodemsamenstelling, weersvoorspellingen, monitoring van de locatie en de gezondheid van vee.
Zijn er ook nadelen?
Zoals je ziet kan het internet der dingen in tal van situaties worden toegepast om ons het leven makkelijker te maken, onze productiviteit te verhogen en ervoor te zorgen dat ons dagelijks leven veiliger wordt en we gezonder blijven.
Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar zijn er ook nadelen? Een van de problemen bij het gebruik van het IoT is het gebrek aan een internationale compatibiliteitsnorm. Daarnaast kan het lastig zijn om een groot aantal IoT-apparaten te beheren en te onderhouden.
Maar het grootste probleem is toch wel dat het lastig kan zijn om deze apparaten te beveiligen en de vertrouwelijkheid van persoonlijke gegevens te waarborgen. Het is namelijk lastig om miljarden met elkaar verbonden apparaten te beveiligen tegen cybercriminelen. Bijvoorbeeld, als een hacker toegang krijgt tot jouw printer, kan het misschien ook wel toegang krijgen tot je factuurbestanden.
Daarom komt de Europese Unie vanaf 1 augustus 2025 met minimumeisen voor IoT-apparaten. Zo moeten ze software-updates ondersteunen, getest zijn op veiligheidslekken en niet uitgerust zijn met zwakke, standaard wachtwoorden. Apparatuur die hier niet aan voldoet is dan in de hele EU verboden.
Maar wat kun je zelf doen om veiliger met deze apparaten om te gaan?
- Stel je firewall zo in dat apparaten niet bereikbaar zijn vanaf het internet.
- Update regelmatig je router.
- Schakel UPnP (Universal Plug and Play), zodat er niet automatisch verbinding kan worden gemaakt met je apparaten.
- Stel sterke en unieke wachtwoorden in.
- Gebruik, indien mogelijk, versleutelde verbindingen zoals HTTPS.
- Laat je apparaten automatisch updaten en installeer firmware-updates als deze beschikbaar zijn.
- Zoek uit of er veiligheidsrisico’s over het apparaat bekend zijn. Op die manier kun je specifieke tips vinden om jouw apparaat beter te beveiligen.
Zoals je ziet biedt het Internet der Dingen ongekende mogelijkheden, maar zeker ook wat nadelen. Gebruik jij het IoT al in je dagelijks leven?
Wat zijn de grenzen van het internet der dingen?
11 April 2025, 08:28 uur
Landelijk
