Waar moet je rekening mee houden als je palletstellingen koopt?

21 May 2025, 12:51 uur
Landelijk
mainImage
PR

Begin je een magazijn, dan wil je niet alle pallets los op elkaar stapelen. Dit neemt onnodig veel ruimte in en bovendien is deze situatie ook niet veilig voor de mensen die in het magazijn werken. Om deze reden kom je al snel tot de conclusie dat je palletstellingen nodig hebt. Maar de aanschaf van deze stellingen kan best lastig zijn, want er zijn een aantal factoren waarmee je rekening dient te houden.
 
Palletstellingen kopen
De palletstellingen zijn er in verschillende soorten en maten. Onder meer het maximaal draagvermogen per ligger is belangrijk voor de juiste keuze. Ook de afmetingen van de palletstelling en de materialen waarvan de stellingen gemaakt zijn, zijn van belang. Bovendien moeten de palletstellingen voldoen aan de Europese normen, omdat je niet iedere stelling zomaar mag gebruiken met het oog op veiligheid. Ten slotte is het belangrijk rekening te houden met eventuele uitbreidingsmogelijkheden in de toekomst.
 
Maximaal draagvermogen per ligger
Het draagvermogen van een palletstelling is van levensbelang voor de veiligheid en efficiëntie van je magazijn. Daarom kent elke ligger en staande en maximaal toegestane belasting. Deze mag je niet overschrijden. Daarom dien je het gewicht van je pallets inclusief lading uit te rekenen. Zorg ervoor dat de palletstellingen dit gewicht goed aankunnen en dat het draagvermogen past bij de zwaarste goederen die je op wil slaan. Als je de palletstellingen gaat overbelasten, is er een groot risico op structurele schade aan de constructie en kan deze zelfs instorten. Laat je daarom van tevoren goed adviseren over welke palletstellingen je nog hebt en laat een sterkteberekening maken.
 
Door de stellingen correct te plaatsen je te houden aan de voorschriften, kun je bovendien de levensduur van de palletstellingen verlengen en kun je schade aan je voorraad en materieel voorkomen.
 
Afmetingen van de palletstelling
Ook de afmetingen van de paletstellingen zijn van belang. Deze moeten worden afgestemd op de pallets en de magazijnruimte die beschikbaar is. Let daarom goed op de breedte, diepte en hoogte van de stellingen. Deze moeten passen bij de afmetingen van de pallets die je wil gaan stallen. Houd ook rekening met de vrije doorgang voor heftrucks en loopruimtes. De hoogte van het magazijn en plaatsing van sprinkerinstallaties zijn bovendien ook van belang. Om deze reden dien je met alle factoren in je magazijn rekening te houden.
 
Door van tevoren goed na te denken over de lay-out van het magazijn, kun je met pallestellingen de opslagcapaciteit vergroten en de logistiek efficiënter maken.
 
Welk materiaal kies je?
De meeste palletstellingen worden gemaakt van staal, maar ze zijn ook in andere materialen verkrijgbaar. Het is belangrijk dat je het juiste materiaal kiest voor de juiste opslag. Een goede poedercoating of verzinking kan corrosie voorkomen. Ideaal in veeleisende omstandigheden, zoals vochtige of koude magazijnen. Controleer voor aanschaf goed of de gekozen materialen wel voldoen aan de standaarden uit de industrie. Ze moeten immers sterk genoeg zijn om flink te gebruiken, zonder dat dit ten koste gaat van de constructie.
 
Voldoen aan de veiligheidsnormen
En dan komen we meteen op een van de belangrijkste punten bij de keuze voor palletstellingen: de veiligheid. Kies alleen palletstellingen die voldoen aan de Europese veiligheidsnormen. Zorg ervoor dat de technische documentatie van de stellingen beschikbaar is en dat je deze aandachtig doorleest. En kies voor veiligheidsaccessoires, zoals aanrijdbeveiliging, valbeveiliging en legborden. Zorg ervoor dat de stellingen na aanschaf correct worden gemonteerd. Als werkgever ben je aansprakelijk voor een veilige werkomgeving.
 
Daarom mag je op veiligheid in je magazijn of opslag niet bezuinigen. Zo kun je voldoen aan de eisen van verzekeraars en de Arbeidsinspectie.