Vorige week 780.000 boosters gezet, in totaal 1,8 miljoen

21 December 2021, 16:57 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Tot dusver zijn er ruim 1,8 miljoen boosterprikken gezet, zei programmadirecteur vaccinaties Mariska van Blankers van het RIVM dinsdag in de Tweede Kamer. Dat betekent dat er vorige week ruim 780.000 oppepprikken zijn gezet en daarmee is het doel voor die week bereikt.

Demissionair coronaminister Hugo de Jonge had dat doel op 700.000 prikken gesteld. Iedere volwassene die dat wil moet in januari een boosterprik hebben kunnen krijgen.

De GGD'en hebben vorige week ongeveer 712.400 boosterprikken gezet. Dat zijn er meer dan in de vier voorgaande weken bij elkaar. In totaal hebben de vaccinatielocaties van de GGD'en nu 1,343 miljoen mensen een oppepprik gegeven. Dit zijn vooral mobiele ouderen en mensen die in bijvoorbeeld verpleeghuizen werken.

Instellingen en ziekenhuizen gaven vorige week 69.000 boosterprikken, en daarmee steeg het totale aantal daar naar 486.000. Bij de instellingen gaat het bijvoorbeeld om verpleeghuisbewoners of mensen met het syndroom van Down. Ziekenhuizen vaccineren hun eigen artsen en verpleegkundigen, huisartsen en ambulancepersoneel.

Daarnaast hebben ruim 417.000 mensen een oppepprik gekregen in een instelling of ziekenhuis. Bij de instellingen gaat het bijvoorbeeld om verpleeghuisbewoners of mensen met het syndroom van Down. Ziekenhuizen vaccineren hun eigen artsen en verpleegkundigen, huisartsen en ambulancepersoneel.

Verder hebben zo'n 127.600 mensen een aanvullende prik gekregen. Zij hebben een afweerstoornis, waardoor de eerste twee prikken bij hen mogelijk niet genoeg bescherming geven. Dit cijfer was vorige week niet bijgewerkt vanwege een computerstoring.

In totaal hebben nu bijna 2 miljoen mensen een boosterprik of een aanvullende prik gehad. Dat komt neer op bijna 14 procent van de volwassenen. Daarmee blijft Nederland wel bivakkeren in de staart van de ranglijst die de Europese gezondheidsdienst ECDC bijhoudt.

Er zijn op dit moment 12,1 miljoen volwassenen in Nederland die een boosterprik zouden kunnen krijgen, omdat zij ook hun eerdere vaccinatie hebben genomen. Een deel kan nog geen boosterprik krijgen omdat ze korter dan drie maanden geleden hun eerdere vaccinatie kregen of een coronabesmetting doormaakten.

Daarom schat Van Blankers dat er in totaal ongeveer 11 miljoen mensen een boosterprik moeten krijgen de komende periode. Dat betekent dat bij een opkomst van 100 procent nog bijna 9,2 miljoen mensen een vaccinatie moeten krijgen voor het einde van januari.


Door: ANP