Verhuren koophuis frustreert starters

18 December 2021, 10:28 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Steeds meer Nederlanders willen hun oude huis verhuren als zij een nieuwe woning kopen. Dat blijkt volgens het AD uit eigen onderzoek onder de tien grootste hypotheekverstrekkers van het land. Klanten denken dat verhuur extra geld oplevert. De rente op de hypotheek is immers laag en daartegenover staan aantrekkelijke huurinkomsten. Het merendeel van de banken ziet dat méér klanten dit willen.

Uit onderzoek van het Kadaster blijkt dat in de afgelopen tien jaar ongeveer 62.000 huishoudens een nieuw huis kochten en het oude gingen verhuren. Paul de Vries, woningmarktdeskundige van het Kadaster, noemt dit "inmiddels een substantiële groep". Als veel mensen hun huis verhuren in plaats van verkopen, neemt de krapte op de koopmarkt verder toe. Daardoor stijgen ook de prijzen, zegt De Vries.

De afgelopen jaren werd de groep mensen die dit doet gestaag groter. Ter vergelijking: het aantal woningen dat door beleggers werd opgekocht voor de verhuur bedroeg in dezelfde periode 75.000. Tegen beleggers die huizen opkopen worden in veel gemeenten maatregelen genomen. Volgens De Vries ontspringen mensen die hun 'oude' huis verhuren daarentegen de dans.

 


Door: ANP