Van der Burg baalt van uitstel behandeling spreidingswet

26 May 2023, 10:40 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Dat de Tweede Kamer de behandeling van de spreidingswet deze week heeft uitgesteld is "balen" maar dat valt het parlement niet te verwijten, vindt staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken). Donderdag wilde de bewindsman hier eigenlijk mee beginnen in een rondetafelgesprek. Maar deze is op verzoek van Kamerleden uitgesteld tot volgende week omdat de verdere uitwerking van de wet nog niet af is.

De staatssecretaris legt de schuld vooral bij het kabinet en dus ook zichzelf. Hij had alle wetgeving uiterlijk 17 mei naar de Kamer willen sturen en het is nu al anderhalve week later. De spreidingswet heeft hij al ingediend, maar nog niet de daarbij horende Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). Hierin wordt onder meer opgeschreven hoeveel bonus gemeenten krijgen als ze extra asielzoekers opnemen. Het valt te verwachten dat in deze maatregel ook wordt opgenomen dat gemeenten worden gedwongen asielzoekers op te nemen als ze dat niet vrijwillig doen.

Die dwang ligt vooral gevoelig bij de grootste regeringspartij VVD. Dat is een van de redenen waarom een compromis over de spreidingswet afgelopen zomer lang op zich liet wachten. Van der Burg wil niet kwijt hoe de meningen over de wet verschillen in het kabinet of de coalitiepartijen. Wel geeft hij toe dat deze kwestie het gevoeligste punt is.

De AMvB zal vrijdag worden besproken in de ministerraad. Donderdag zei de staatssecretaris dat die op zijn vroegst over een week zal worden vastgesteld.