Vakbond leraren tegen heropening scholen

8 February 2021, 23:16 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Vakbond Leraren in Actie (LIA) is niet blij met het besluit van het kabinet om basisscholen en het speciaal (basis)onderwijs weer volledig te heropenen. "Dat is niet veilig, niet verantwoord en niet aanvaardbaar", aldus de bond in een open brief aan minister Arie Slob van Onderwijs.

Een groot aantal basisscholen en ook kinderopvanglocaties ging maandag weer open, nadat ze half december de deuren hadden gesloten voor fysiek onderwijs wegens het coronavirus.

"Met name in de pers en de sociale media lezen wij erg veel twijfels en grote zorgen bij verschillende betrokken partijen", aldus de opstellers van de brief. "Ook de wijze waarop het OMT (Outbreak Management Team) lijkt te hebben 'ingestemd met een advies' dat door de regering al was voorgekookt. Dat het OMT vroeg om ook te kijken naar maatschappelijke zorgen en sociale problematiek in plaats van alleen naar de gezondheidsaspecten van de heropening lijkt ons geen goede zaak. Wij hebben een andere conceptie van onafhankelijkheid."

"Het is niet niks om dit soort zware beslissingen te moeten nemen in deze moeilijke tijden en we zouden niet graag in uw schoenen staan", aldus Leraren in Actie. "Wij vermoeden echter dat u ook niet graag in onze schoenen zou willen staan."

De bond pleit er bij minister Slob voor dat alleen les wordt gegeven aan halve klassen, waarbij leerlingen om en om aanwezig zijn, of dat scholen er voor zorgen dat hele klassen beurtelings om de dag op school aanwezig zijn. Alleen dan zouden kinderen op voldoende afstand van elkaar in de klas kunnen zitten en "dat zou enigszins in de buurt van verantwoord en aanvaardbaar kunnen komen".

Veel basisscholen bleven maandag uiteindelijk toch nog gesloten omdat docenten en leerlingen de school door de sneeuw en gladde wegen niet konden bereiken.