Voorburgs Dagblad | Testament Bernhard onthult familiegeheimen Oranjes
mainImage

Testament Bernhard onthult familiegeheimen Oranjes

Prins Bernhard (r) hier samen met John F. Kennedy
24 februari 2021, 23:18 uur
Landelijk

Weekblad Privé publiceert deze week het geheime testament van prins Bernhard dat jarenlang in de paleiskluis van Soestdijk werd bewaard en nu in handen is gekomen van de redactie. Het document, waarin de prins om de haverklap, zelfs nog tot kort voor zijn dood, veranderingen aanbracht, geeft een bijzondere inkijk in de familieverhoudingen.

Prins Bernhard heeft tot zes dagen voor zijn dood, 1 december 2004, nog gewerkt aan zijn lijvige laatste wil. Dat blijkt uit een afschrift van zijn testament dat deze week is gepubliceerd door Privé en dat een inkijk biedt in het leven en gedachtengoed van de echtgenoot van de datzelfde jaar overleden koningin Juliana.

Het testament was letterlijk een levenswerk geworden. Aan het nauwkeurig nalaten van manchetknopen aan dierbare vrienden, onder wie ook zijn jarenlange Britse functiegenoot prins Philip, moet hij bijna een dagtaak hebben gehad. Steeds wanneer een vriend was overleden (’vervallen’) werden door de prins zelf, meestal met de hand, aanpassingen verricht en dat gebeurde ook wanneer een makker van weleer plotseling in ongenade was gevallen en dientengevolge uit de nalatenschap werd gewist: ’geschrapt’ staat er dan bij die namen.