Stichting Najiba naar rechter als ING rekening opzegt

18 September 2023, 11:41 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Stichting Najiba stapt naar de rechter als ING het voornemen doorzet om de rekening van de stichting op te zeggen. Dat laat de advocaat van de stichting, Lisa Jie Sam Foek, weten na berichtgeving door Het Financieele Dagblad. Volgens de krant heeft de stichting onder meer een rammelende administratie en een onbetrouwbare accountant.

Najiba, dat samen geld inzamelt met cabaretier Najib Amhali, zet zich in voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. Er zou de afgelopen dagen al zeker 900.000 euro zijn opgehaald. ING zou de rekening van de stichting willen opzeggen, omdat die niet voldoet aan regels tegen witwassen en de financiering van terrorisme. Dat zou gebeuren op 28 oktober.

Een bezwaar tegen het besluit om de rekening op te zeggen is inmiddels afgewezen, volgens de advocate. "Wij blijven openstaan voor een gesprek en voor verbeteringen, maar het lijkt erop dat ING steeds de deur dichtgooit." Zij noemt de situatie voor de stichting "uiterst vervelend".

De advocate kon nog niet zeggen wanneer de stichting precies het geding wil aanspannen. ING laat weten geen commentaar te kunnen geven op individuele klanten. "Omdat alle klanten erop moeten kunnen rekenen dat de zaken die ze met ons doen, vertrouwelijk worden behandeld", aldus de bank.

Amhali hoopt dat de berichtgeving "de aandacht niet afleidt van het prachtige resultaat van de inzamelingsactie en al het goede werk dat nog steeds wordt verricht", schrijft de cabaretier op Instagram. Verder gaat hij niet in op de kwestie. "Ik ben ontzettend blij met wat we gezamenlijk hebben bereikt en het immense vertrouwen, de steun en tomeloze inzet van alle helpende handen en donateurs."