Steeds meer mensen drinken op een andere manier kraanwater

5 January 2022, 13:38 uur
Landelijk
mainImage
Unsplash/Bluewater Sweden

Vanwege onze gezondheid drinken we liever water dan frisdranken. Toch is het voor veel mensen misschien nog altijd een beetje saai om water uit de kraan te drinken. Hoewel kraanwater in Nederland enorm veilig is om te drinken en volgens experts echt niet ongezonder is dan water uit flessen, denken nog steeds veel Nederlanders dat dit wel zo is. Sommigen van hen zijn daarom inmiddels geswitcht naar een waterfilter. Intussen zijn ook apparaten om je kraanwater te laten bruisen aan een opmars bezig in Nederland.

Nederlanders willen meer water drinken
De aanbevolen hoeveelheid water die we per dag moeten drinken is 1,5 liter. Veel Nederlanders stellen daar niet aan te komen. Gemiddeld drinken mensen echter maar 4 glazen water per dag. Dat staat gelijk aan 0,8 liter water. Om dat niveau op te krikken proberen we op een andere manier water te drinken. Zo vind je tegenwoordig flessen water met een smaakje maar zonder suikers in de supermarkt.

Een waterfilter als milieuvriendelijk alternatief voor plastic flessen
Bedrijven werken hard om het gebruik van plastic terug te dringen. Consumenten zijn zich ook steeds meer bewust van de vervuiling van plastic en hebben misschien de beelden van het schildpadje met het rietje op hun netvlies. Grootverbruikers van bronwater hebben zich daarom de laatste jaren op waterfilters gestort. Deze waterfilters zijn harde plastic kannen met een klein filter waarmee je bijvoorbeeld stoffen als kalk, zand, chloor en smaak- en geurverstorende stoffen uit je water kunt filteren. Ook lood en koper en zelfs medicijnresten zouden gefilterd worden met een waterfilter.

Is een waterfilter echt gezonder?
Toch denken wetenschappers dat het niet nodig is om water uit de kraan te filteren. Er zou zelfs een oplossing worden gezocht voor een probleem dat niet bestaat, vinden zij. Het water dat uit de Nederlandse kraan komt, behoort tot de beste kwaliteit ter wereld en is al een geruim aantal keer gefilterd. Toch zou je dan alsnog je water kunnen filteren om het bijvoorbeeld iets meer kalkvrij te maken voor het strijkijzer, of gewoon omdat je de smaak van gefilterd water lekkerder vindt. Het bespaart hoe dan ook een hoop plastic flessen aan bronwater.

Kraanwater laten bruisen
Naast water filteren, kiezen ook steeds meer Nederlanders voor een apparaat om het water te laten bruisen. De fabrikanten van deze apparaten stellen dat het enorm veel plastic flessen bespaart. Helemaal omdat je met een verdikte limonade ook frisdranken uit de machines kunt halen. Een apparaat om het water te laten bruisen werkt met een CO2-gascilinder. 

Deskundigen stellen echter dat bij het maken van bruisend water CO2 vrij kan komen. Bij water drinken uit de kraan gebeurt dit niet, waardoor de keuze voor een gascilinder niet de meest milieuvriendelijke oplossing is. Maar als we het vergelijken met bruisend water uit een fles bespaart het natuurlijk veel plastic. Het zou tot 2000 plastic flessen per jaar kunnen besparen per gascilinder. Het bespaart je ook veel kosten.