Voorburgs Dagblad | Rutte: klimaatmiljarden ook voor volgend jaar niet genoeg
mainImage

Rutte: klimaatmiljarden ook voor volgend jaar niet genoeg

23 september 2021, 16:30 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

De 6,8 miljard euro die dit demissionaire kabinet volgend jaar investeert in maatregelen die uitstoot van CO2 moeten verminderen, is niet genoeg om de klimaatdoelen te halen, zegt premier Mark Rutte. Zelfs voor volgend jaar is meer nodig, verwacht hij. "Daar zal dus óf een volgend kabinet, óf nog dit kabinet als het er niet op tijd is, in overleg met de Kamer, aan moeten werken met een aanpassing van de begroting."

Wel hoopt hij dat er dan direct investeringen voor de lange termijn gedaan kunnen worden. Hij verwacht dat een nieuw kabinet dit najaar al kan besluiten over een stevigere klimaataanpak. Op lange termijn gaat het om "tientallen miljarden" die geïnvesteerd moeten worden.

Rutte benadrukte tijdens het debat over de begroting van volgend jaar nog eens dat hij klimaataanpak ook als een economische kans ziet. "Dit kan voor Nederland zijn, wat de defensiesector is voor Israël en Amerika. Namelijk zo'n aanjager van innovatie en economische groei." Ondanks zijn ambities wil Rutte wel voorkomen dat Nederlanders het gevoel krijgen "dat het persoonlijk leven dramatisch moet veranderen" door klimaatmaatregelen.


Door: ANP | Foto: ANP