mainImage

Restaurants Van der Valk gaan open als perspectief uitblijft

14 januari 2022, 17:16 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

Hotel- en restaurantketen Van der Valk gooit mogelijk al zijn restaurants open als er "geen passend perspectief" wordt geboden. Dat zegt de keten, goed voor circa 75 locaties in Nederland, in een brandbrief aan het kabinet. "Wij respecteren de regels tot nog toe, maar kunnen niet garanderen dat wij ons daaraan blijven houden zonder dit perspectief." Een aantal restaurants zal zaterdag bij wijze van protest al opengaan.

Volgens de keten is een verlenging van de maatregelen voor de horeca niet langer te accepteren. "De maatregelen eisen een onredelijk hoge tol voor onze branche en zijn bedrijfseconomisch en sociaal niet meer te verantwoorden", aldus Van der Valk in een verklaring.

De keten noemt het ook niet uit te leggen dat er met verschillende maten gemeten wordt in verschillende sectoren. Daarbij wijkt het beleid in Nederland in hoge mate af van dat in omringende landen.

Van der Valk is naar eigen zeggen de grootste horecawerkgever in Nederland met 15.000 werknemers. De keten vreest dat meer personeel zijn heil elders zoekt. Afgelopen zomer konden al niet alle locaties open door een gebrek aan personeel.

Daarbij zijn de compensatieregelingen van de overheid volgens Van der Valk lang niet toereikend. Volgens de keten wordt een groot deel van de schade direct bij ondernemers en werknemers gelegd.

"Indien er op zeer korte termijn geen passend perspectief geboden wordt, kunnen wij niet anders dan onze verantwoordelijkheid nemen voor de continuïteit van onze bedrijven en het welzijn van onze werknemers", aldus het bedrijf in een verklaring. Daarbij wordt in het midden gelaten wanneer de restaurants hun deuren weer gaan openen.


Door: ANP | Foto: Geert van Someren